Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Kayak – Live 2019
Glassville Records
Release datum: 27 maart 2020
“Wat mij betreft mag deze samenstelling van Kayak nog wel jaren doorgaan met muziek maken.”
7,8/10
Leon Vonk I 09 april 2020

Een van de bekendste namen uit de Nederlandse symfonische rockwereld is Kayak. De band staat al sinds 1972 garant voor kwalitatief hoogstaande muziek. Dat is 48 jaar, hoewel daar wel een korte pauze in zit. In 2018 kwam het vorige album ‘Seventeen’ uit, waarop kersverse zanger Bart Schwertmann voor het eerst te horen was. Het album werd goed ontvangen en werden er een aantal optredens gegeven om het album te ondersteunen. Het optreden in de Boerderij te Zoetermeer is in zijn geheel opgenomen en is sinds eind maart in CD vorm te beluisteren. De naam van het album kreeg de simpele naam ‘Live 2019’.

Zoals we gewend zijn van de band is het kwalitatief dik in orde, zowel het geluid van de opname als de kwaliteit van de muzikanten laat niets te wensen over. De band rondom toetsenist en liedjes schrijver Ton Scherpenzeel bestaat enkel uit ervaren vakmannen, dus dat ze goed werk leveren is dan ook niet onverwacht. Het album staat vol met liedjes van ‘Seventeen’, zoals het sterke ‘La Peregrina’ en ‘Somebody’, aangevuld met klassieke liedjes uit het oeuvre van de band, zoals ‘Ruthless Queen’, ‘Merlin’ en ‘Starlight Dancer’. Waar in het verleden bij de klassiekers werd geleund op vocalisten Edward Reekers en Cindy Oudshoorn, ligt dit nu geheel in handen van Schwertmann. En dat doet hij met verve, hij bewijst van grote waarde te zijn voor de band want gedurende het optreden mis ik geen moment de oude vocalisten. Op het einde zitten een paar kleine schoonheidsfoutjes maar dat is geen moment storend te noemen. Wat mij betreft mag deze samenstelling van Kayak nog wel jaren doorgaan met muziek maken.

Een prima live album dus van de Nederlanders waar de fans gelukkig mee mogen zijn. Ook mensen die de groep niet kennen kunnen met dit album uitstekend kennis maken met de muziek van de band. Wel moet ik eerlijk toegeven dat de plaat wat aan de lange kant is, zeker voor mensen zoals ik die de muziek van de band wel leuk vinden maar niet per se fan zijn. Op een gegeven moment vind ik het wat te zoetsappig worden en mis ik wel wat pit in de muziek. Dat gezegd hebbende is het gewoon een prima album die de fans moeten hebben.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.