Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Lucifer

 

Johanna Sadonis: “Ik ben een rock ‘n roller en geniet van tijd tot tijd van een sigaret, nou en? Daar hoeft niemand zich druk over te maken, toch? De vorige keer dat ik in Nederland optrad was de hele menigte onder invloed van speed. Dat was nog eens iets om te zien, een heleboel kauwende mensen met wilde ogen.”

Vanuit de afgronden van Zweden en Duitsland stond niet lang geleden de band Lucifer op. Een band die teruggrijpt naar de geweldige hardrock bands van weleer en met succes die geluiden, voorzien van een grote dosis eigenzinnigheid, nieuw leven inblaast. Het album ‘Lucifer III’ laat de band op haar best zien en wij stelden oprichter en gezicht van de band Johanna een aantal kritische vragen.
Bart Meijer Ι 09 april 2020

Goedemorgen, hoe gaat het er mee?
Het gaat goed, dankjewel. Zoals gewoonlijk wanneer we niet op tour zijn blijven we bij mensen uit de buurt.

Het heeft jullie nog geen twee jaar gekost om met een nieuw album te komen, en het is vrij druk geweest rondom de band. Ik zie dat jij en Nicke nu dezelfde achternaam hebben?
Nicke en ik zijn in 2018 getrouwd en we hebben een spectaculaire trouwdag achter de rug, met vrienden en familie. Ook was er een boel live muziek in een oud, Zweeds landhuis. Het was erg mooi en één van de belangrijkste momenten in mijn leven.

Het voelt alsof jullie nonstop hebben getourd tussen dit en jullie vorige album in. Hoe was dat en welke show was het meest indrukwekkend?
Het is een hele rit geweest. Mijn favoriete shows waren denk ik The Kiss Kruise shows en die van Psycho Las Vegas, waar we op het podium bij het buitenzwembad speelden terwijl het 43 graden was.

Hoe was op de festivals de sfeer tussen de bands onderling?
De sfeer tussen bands onderling is altijd goed, we zijn daar uiteindelijk zo goed als allemaal om te doen waar we van houden. Ik heb op deze manier door de jaren heen al een groot aantal vrienden gemaakt en het is ook altijd fijn om oude vrienden tegen te komen in buitenlanden en een bier of tien met ze te drinken.

Klopt het dat Lucifer wereldwijd in de lift zit, wat populariteit betreft?
Dat kan ik moeilijk zeggen maar ik denk wel dat de rivier zo vloeit dat mensen steeds meer over ons horen. De verkoopcijfers van onze albums spreken ook voor zich.

Wat voor rol heeft jullie label, Century Media, hierin gespeeld?
Century Media is geweldig en spelen hier zeker een grote rol in. We zijn erg blij dat we op een professioneel label zitten die zijn werk goed en gesmeerd doet. Ten tijde van ons eerste album was dat wel anders, toen hadden we echt een hele vervelende deal.

Ik was al onder de indruk van ‘II’, het eerste album van jullie dat ik hoorde. ‘III’ klinkt verder ontwikkeld, meer een geheel.
Heel erg bedankt. Ik zie ‘Lucifer III’ als een voortzetting van ‘II’ terwijl we wat meer ontdekken van wat Lucifer als band definiëert.

Er zijn tegenwoordig best wel wat female fronted rockbands die zich bezighouden met het occulte. Hoe zorgen jullie ervoor dat Lucifer anders blijft?
De term female fronted is heel erg ouderwets. Als je echt bands wil vergelijken dan moet je het niet beperken met een gender. Ik ben zeker blij dat er tegenwoordig meer vrouwen in de rock scene te vinden zijn en ik denk niet dat dit competitief moet zijn. Ik hef mijn glas op iedereen die gepassioneerd muziek maakt, man of vrouw. Dat gezegd hebben ben ik niet bepaald geïnteresseerd in hedendaagse muziek. Ik luister vooral naar ouwe meuk.

Lucifer is waarschijnlijk één van de meest iconische, occulte figuren. Waarom hebben jullie de band naar hem vernoemd en hoe ziet hij/zij/het er uit, denk je?
In mijn beleving heeft Lucifer veel verschillende vormen en incarnaties, en er zijn een heleboel lagen aan deze figuur. Ik heb de naam gekozen omdat ik me altijd goed kon identificeren als buitenbeentje en uitgeslotene. Lucifer is al bij me sinds ik een klein meisje was. Bovendien is het een hel van een onvergetelijke naam, perfect voor een band. Dus daarom!

Het valt me op dat je er in de videoclips (‘Midnight Phantom’ en ‘Leather Demon’) behoorlijk op los paft. Hoe lang rook je al en zorgde dit niet voor problemen met de anti-roken clubs?
Problemen? Totaal niet. Ik ben een rock ‘n roller en geniet van tijd tot tijd van een sigaret, nou en? Daar hoeft niemand zich druk over te maken, toch? De vorige keer dat ik in Nederland optrad was de hele menigte onder invloed van speed. Dat was nog eens iets om te zien, een heleboel kauwende mensen met wilde ogen.

De nummers op ‘III’ klinken alsof ze een thema delen. Kun je ons iets vertellen over wat de teksten inspireerde?
Dit derde album heeft meer een focus op horror thema’s. Klassieke horror, maar ook de horror die in je hoofd zit. Uiteraard zijn er weer een hoop liedjes over de dood en verlies en persoonlijke ervaringen. ‘Pacific Blues’ gaat bijvoorbeeld over mijn zoon die in Californië woont en ‘Cemetery Eyes’ over mijn beste vriend. Wat deze teksten allemaal verbind is dat ze stuk voor stuk recht uit mijn hart komen.

De albumhoes vind ik erg interessant. Er gebeurt een boel en er is een hoop te ontdekken. Het lijkt een ode aan de oudere rockmuziek. Naast dat het op de voorkant van ‘Led Zeppelin II’ lijkt geloof ik dat “N55VM” een referentie is naar Lynyrd Skynyrd?
Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee waar je de vergelijking met ‘Led Zeppelin II’ vandaan haalt, maar verder heb je gelijk. We maken een buiging naar onze meest favoriete Southern Rock band. Tevens zijn er nog een aantal andere zogenaamde Easter eggs verstopt in de tekening, die overigens met de hand geschilderd is door de heer en meester van de horror posters: Graham Humphreys.

Op één van de grafstenen staat Ethan Delmore geschreven. Wie is dat?
Dat is een anagram.

Het corona-virus heeft veel invloed op een heleboel bands en evenementen. Ik neem aan dat jullie tour niet doorgaat?
Alles is inderdaad erg chaotisch momenteel, maar we blijven positief en zijn bezig voor alles een oplossing te vinden. We hebben juist nog een Europese tour aangekondigd voor november, en de tour die we in mei zouden doen is verplaatst naar februari 2021. De Finse data’s zijn uitgesteld tot april 2021. Hopelijk blijft iedereen voorlopig thuis, zodat de situatie zo snel mogelijk weer teruggaat naar hoe die was.

Op welke andere manier beïnvloedt het Lucifer? En hoe kunnen de fans de bands blijven steunen?
Om eerlijk te zijn wordt iedereen die ik ken hierdoor beïnvloed, dus ik zou niet om steun willen vragen. We komen er wel doorheen. Maar…als je een pistool tegen mijn hoofd zou houden en ik die vraag moest beantwoorden zou ik zeggen dat het zou helpen om echt fysieke albums te kopen van je favoriete bands.

Bedankt dat je de tijd hebt genomen de vragen te beantwoorden. Nog laatste woorden?
My name is Lucifer, please wash your hands and stay the fuck at home.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.