Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Judicator – Let There Be Nothing
Prosthetic Records
Release datum: 24 juli 2020
“Verhalend, spannend, afwisselend en gewoon een genot om naar te luisteren, dit is hoe power metal hoort te klinken!”
8.5/10
Jori van de Worp I 17 juli 2020

Hoewel het Amerikaanse Judicator inmiddels toe is aan album nummer vijf, hebben we bij Arrow Lords Of Metal nooit eerder aandacht besteed aan de band. ‘Let There Be Nothing’ is het eerste album van de groep bij een serieus label en dat verklaart een hoop. De power metallers van Judicator hebben in ieder geval geen moeite gespaard om deze mogelijk eerste indruk bij een breder publiek een goede indruk te laten zijn, en dat resultaat mag er zeker zijn. Een prachtig conceptalbum over de Byzantijnse generaal Belisarius, die zowel trachtte het oude Romeinse rijk te herenigen als zijn losgeslagen vrouw een beetje onder controle te houden.

Het is om te beginnen op de plaats om te zeggen dat deze plaat echt een groeier is. De band is ontstaan nadat multi-instrumentalist Tony en zanger John elkaar hadden ontmoet bij een Blind Guardian concert, en dat de mannen fan zijn van de Duitse meesters klinkt door in de muziek. Naar het goede voorbeeld zijn de composities en bijbehorende vertellingen dus best gelaagd, daarbij zijn de nummers lang en voor power metal standaarden best complex. Neem nu opener ‘Let There Be Light’, wat na een verhalend intro losbarst met een prettige riff die Running Wild schreeuwt. De prima vocalen van John zijn duidelijk Hansi Kürsch-geïnspireerd en deze geven de muziek nog net wat meer diepte. Zijn er nog fans van Blind Guardian uit de jaren ’80 en hun speed metal tijdgenoten onder ons? Zo ja, dan is ‘Tomorrow’s Sun’ het nummer wat je deze maand wil horen. Dramatischer wordt het bij ‘Strange To The World’, het tweede van de vijf stukken op deze plaat die de zeven minuten passeren. Het leuke van zo’n lang nummer is dat het alsnog in een rap stukje muziek kan evalueren. De grootste live potentie is voor ‘Gloria’ met zijn meezingbare refrein en pakkende solo, leuk dat er wat vrouwelijke gastvocalen te horen zijn hier. Het album sluit met nog eens drie monstercomposities die elk de acht minuten passeren. Verhalend, spannend, afwisselend en gewoon een genot om naar te luisteren, dit is hoe power metal hoort te klinken!

Zomervakantie voor onderwijzers, wat te doen met die tijd? Nou, ik ga in ieder geval op zoek naar het oudere werk van Judicator en dat eens uitgebreid tegen de trommelvliesjes aan laten hameren. US power metal met een stevige Duitse saus, met de kwaliteit zoals we die eigenlijk gewend zijn van de grote namen in het genre. Luisteren dit ding!