Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Interview met Nita Strauss

Nita Strauss: “Feedback krijgen van Bob Ezrin, dat is een cadeautje, echt!”

Nita Strauss is vooral bekend geworden door haar rol in de liveband van Alice Cooper. In 2009 volgde ze daar Orianthi op en is ze een vaste waarde geworden voor Alice. Voor 2009 speelde ze in de all female tribute band The Iron Maidens. Dat Nita meer in haar mars heeft, blijkt uit haar toer die ze met popster Demi Lovato deed, maar zeker ook uit haar soloalbum ‘Controlled Chaos’ (2018) dat deze week wordt opgevolgd door het verrassend veelzijdige ‘The Call Of The Void’. Ik spreek Nita via Zoom in haar toerbus, terwijl haar hondjes Motley en Bentley rustig liggen te slapen.
Erik Boter Ι 5 juli 2023

We spreken elkaar precies tussen twee optredens door, toch?
Dat klopt, gisteren speelde ik in Vancouver en we zijn net aangekomen in Seattle waar we vanavond spelen. Na ons gesprek moet ik ook meteen gaan soundchecken.

Je (Amerikaanse) toer is best uitgebreid, je speelt ruim 25 shows achter elkaar. Hoe draait de toer tot nu toe?
Het gaat erg lekker, hoor. Het is erg leuk om vooral de nieuwe songs van mijn album ‘The Call Of The Void’ te spelen en aan het publiek voor te stellen. Niet alleen instrumentale tracks maar we doen ook een aantal van de nummers die met vocalen op het album staan.

Dat maakt me nieuwsgierig, want dan moet je een vocalist in je band hebben..
Klopt, ik heb Kasey Karlsen mee, een geweldige zangeres die vooral bekend is door het zingen van covers op Social Media. Ik heb haar zelf ontdekt via de Socials, je zou de situatie inderdaad kunnen vergelijken met die van Skid Row, die hebben Erik Grönwall ook op deze manier ontdekt en ingelijfd en kijk eens hoe dat loopt. Het op deze manier ontdekken van talent is echt iets van deze tijd, ja. Wat dat betreft zijn de tijden wel makkelijker geworden hoor, met Instagram en Tiktok en dergelijke meer. Kasey heeft bijvoorbeeld een half miljoen volgers op TikTok.

Komen er dan ook mensen op jouw shows af die eigenlijk meer voor Kasey komen?
Dat zal best het geval zijn, hahaha.

Ben je ook via de Socials in contact gekomen met de zangers en zangeressen die op ‘The Call Of The Void’ mee doen? Je hebt nogal een blik sterren opgetrokken, zeg!
Nee, de meeste ken ik al rechtstreeks of via-via dus het leggen van de contacten was niet zo moeilijk. De enige die ik via Social Media heb moeten traceren is Marty Friedman, die op het nummer ‘Surfacing’ meespeelt. Hij woont en werkt natuurlijk in Japan en ik heb via de Socials contact met hem gelegd. Hij heeft zijn partijen gewoon in Japan opgenomen. Dat geldt overigens voor bijna alle gastpartijen, die zijn via het filesharing bij mij terecht gekomen en vervolgens in elkaar gezet, als het ware.

Hoe was het voor jou om te werken met iemand als Anders Fridén? Ik weet dat je een enorme In Flames fan bent. Ben je dan star-struck of neemt de professionaliteit het dan over?
Werken met Anders was echt een droom die uitkwam. Een ‘full circle moment’, snap je? Ik was als tiener al helemaal gek van In Flames, ik heb hun CD’s zo veel gedraaid. ‘Clayman’, ‘Reroute To Remain’.. het zijn albums die veel voor me betekend hebben. Ik had een nummer geschreven dat qua stijl erg bij In Flames paste dus ik wilde hem heel graag op die track (‘The Golden Trail’) hebben. We hebben het nummer samen afgemaakt en dat was echt een enorme eer voor mij.

Wat vond hij van de muziek? Was hij onder de indruk?
Daar heeft de professionaliteit het gewonnen want daar hebben we het eigenlijk niet over gehad. We hebben de track heen en weer gestuurd om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen maar ik heb hem nooit rechtstreeks gevraagd wat hij van de track vond.. misschien was ik wel bang voor het antwoord, hahaha. We hebben er ook een clip bij gemaakt. Ik vond het erg tof om mezelf zo te zien met Anders.

Ik vind ‘Winner Takes All’ met Alice Cooper ook goed gelukt. Het laat een weer wat heaviër Alice horen, het nummer deed me denken aan het stijltje van zijn ‘Brutal Planet’ album.
Dank je. Ik vond het leuk en uitdagend om Alice weer eens wat zwaarders te laten zingen. De laatste paar platen die hij maakte zitten toch meer in de hardrock of garagerock hoek. Het moest dus een heavy, moderne track worden maar ik wilde wel dat hij zichzelf bleef. Ik denk wel dat dat is gelukt, ja. ‘Brutal Planet’ vind ik trouwens ook een fijne plaat.

De laatste keer dat ik jou zag met de Alice Cooper Band openden jullie volgens mij met de titeltrack van ‘Brutal Planet’. Jullie speelden ‘Halo Of Flies’ toen ook, dat was echt een hoogtepunt in de set. Nederland is het enige land waar ‘Halo Of Flies’ ooit een hit was, wist je dat?
Ja, dat heeft Alice me wel eens verteld. ‘Halo Of Flies’ is voor ons als band een te gek nummer om te spelen. Er gebeurt zoveel in dat nummer en als je dan drie gitaristen op het podium hebt staan kun je je voorstellen dat we het naar onze zijn hebben. Het is zeker één van de meest uitdagende Alice Cooper nummers om te spelen.

Op zijn nieuwe album ‘Road’ heb je ook mee mogen spelen, toch?
Ja, normaal gesproken gebruikt Alice in de studio voor het grootste gedeelte andere muzikanten dan op het podium. Deze keer heeft echter de hele toerband ook in de studio gespeeld en aan de nummers meegeschreven. Dat was natuurlijk te gek om te doen, ja.

Hoe was het voor als gitarist om met een legendarische producer als Bob Ezrin te werken? Hij staat bekend als veeleisend, zeker waar het gitaristen betreft.
Dat was een absolute eer, natuurlijk. Bob Ezrin! Een legende op zichzelf. Veeleisend is hij zeker, maar dat mag hij ook zijn met zijn staat van dienst. Hij weet het beste in een muzikant naar boven te brengen. Hij heeft een visie die hij nastreeft wanneer hij een album produceert. Dat hoeft niet per definitie dezelfde visie te zijn van de muzikant in kwestie. Maar dat zijn juist de momenten dat je als muzikant een stap terug doet en luistert.  Feedback krijgen van Bob Ezrin, dat is een cadeautje, echt! Ik heb zoveel van die man geleerd. Ik ken Bob al heel lang moet je weten, hij was destijds ook betrokken bij mijn auditie voor Alice. Alice waardeert zijn mening enorm.

Zou het geen goed idee zijn om ‘Winner Takes All’ toe te voegen aan de setlist van de komende Alice Cooper toer?
Hahaha, dat is een goede. Dat zie ik natuurlijk wel zitten maar ik ben niet degene die de setlist bepaalt voor een Alice Cooper toernee.

Wie stelt de setlist samen, dan? Doet Alice dat zelf? Of houdt iemand als Shep Gordon (al decennia de manager van Alice Cooper) daar ook mee bezig?
Ja, Alice en Shep doen dat voornamelijk.. volgens mij heeft Bob er ook wat over te zeggen. Onze input als band is nihil hoor, al staat Alice altijd open voor suggesties..

..’Halo Of Flies’!
Hahaha, ik zal het doorgeven! Omdat er deze toer ook weer veel attributen meegaan en we afhankelijk zijn van de visuals op het videoscherm, wordt de boel wat dat betreft wel strak georganiseerd.

Weer even terug naar je eigen plaat. Gitaar- en baspartijen heb je zelf ingespeeld, maar wie horen we op drums?
Dat is mijn vriend Josh Villalta  Hij speelde ook op mijn vorige album en maakt deel uit van mijn band. Ik vind het prettig om mensen om mij heen te hebben die ik 100% kan vertrouwen en me goed kennen.

Ik vind het een erg afwisselend album geworden en niet de typische gitaar-held plaat. Door verschillende zangers en stijlen te gebruiken, maar ook door verschillende invallen in de instrumentale tracks te gebruiken is de afwisseling van het album groot. Dat luistert lekker weg.
Ik ben zo blij dat je dit zegt. Dat is namelijk precies wat ik voor ogen heb gehad als doel voor deze plaat. Het is fijn te horen dat het ook op die manier overkomt.

Heb je zelf een favoriet nummer op de plaat?
Favoriet niet, ik kan immers niet kiezen tussen mijn ‘kindjes’. Het is wel zo dat ‘Summer Storm’ het beste vertegenwoordigt waar ik heden ten dage sta als muzikant en mens. Het opent het album, ik open er ook mijn solo shows mee en ik heb de toer er ook naar vernoemd.

Wat zijn je toekomstplannen? Eerst je solotoer afmaken, dan ga je weer met Alice Cooper op toernee. Wat staat er verder nog op je programma? Staan er nog shows met Demi Lovato op stapel?
Je vat het goed samen, hahaha. Na de Alice toer, eerst als support van met Mötley Crüe en Def Leppard en daarna als co-headliner met Rob Zombie, ga ik weer verder met mijn solotoer hier in Amerika. Ik geloof dat ik daartussen één dag vrij heb, hahaha. Demi is nu met een plaat bezig, maar zodra zij weer gaat optreden ben ik er weer bij, zolang dat agenda technisch past allemaal.

Kom je ook naar Europa met je soloband?
Dat hoop ik! Ik heb vaak in Europa gespeeld met Alice en ik houd enorm van het continent. Ik was er voor het eerst in 2009 en ben enorm gaan houden van de geschiedenis, de mensen.. ja, ik kom graag spelen! Ik moet nu echt de hondjes uit gaan laten en gaan soundchecken, see you soon!