Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

In Memoriam L-G Petrov

 
“Vooral de liefde voor het vak straalde van hem af en wij zijn er dan ook van overtuigd dat hij van elke seconde ten volle genoten heeft, op en naast het podium.”
Vanmorgen stonden we aan de grond genageld toen we het nieuws vernamen dat Lars-Göran Petrov deze nacht was overleden. Weliswaar lazen we onlangs nog dat hij erg ziek was, maar dat het zo vlug zou gaan had niemand verwacht. In augustus vorig jaar werd bij hem galkanaalkanker gediagnosticeerd, een uiterst zeldzame vorm van de gevreesde ziekte, maar een rigoureuze, zo zou blijken. Petrov werd slechts 49 jaar oud, maar zal vooral als frontman van Entombed (en later Entombed A.D.) de geschiedenisboeken in gaan.
Vera Matthijssens Ι  09 maart 2021

Voor velen was Entombed met ‘Left Hand Path’ in 1990 een eerste kennismaking met death metal. Zweedse death metal welteverstaan, met heldere gitaren en tonnen vol energie. Zeker hun eerste drie albums – ook ‘Clandestine’ en zeker ‘Wolverine Blues’ – gelden als blauwdruk van het genre. Hun frontman was de vriendelijke L-G Petrov en hij stal de harten met zijn enigszins nonchalante, maar eerlijke persoonlijkheid. Voor L-G geen sterrendom of kapsones, hij bleef al die tijd nederig toen men later het woord ‘legendarisch’ in de mond nam.

Zo leerden we hem ook kennen tijdens interviews: recht door zee, spontaan en eerlijk, met toch wel doordachte antwoorden. Vooral de liefde voor het vak straalde van hem af en wij zijn er dan ook van overtuigd dat hij van elke seconde ten volle genoten heeft, op en naast het podium. Zijn manier van leven is altijd hetzelfde gebleven: zoveel mogelijk op tournee gaan en platen maken. Vreemd genoeg was hij enkel performer. Geen enkele tekst of muziek is van zijn hand, maar geen fan die zich daar bewust van was, want de voorman zette zich altijd meer dan 100% in wanneer er contact kon gemaakt worden met de fans.

Niet altijd was alles rozengeur en maneschijn. De jaren met de rechtszaak met gitarist Alex Hellid zullen hem niet in de koude kleren gaan zitten zijn, maar toch was hij één en al positiviteit toen we hem ten tijde van Entombed A.D. daarover aanspraken in dit openhartige interview. Daaruit bleek ook zijn gretigheid om alweer de hort op te gaan, ditmaal met de stadsgenoten van Amon Amarth, eveneens voetbalfans. Naast deze vreugde liet L-G ook steeds blijken dat hij best over de dingen nadacht, dus eindigen we met een quote uit datzelfde interview, toen de dood van Lemmy en David Bowie nog vers in het geheugen lag: “The death of Lemmy, the death of David Bowie. That makes you think a couple of extra times: let us use the time to the maximum. You never know what is going to happen. You realize that that time is going to come sooner or later, but you never realize it for real, when it actually does happen. Then it is still shocking, but fortunately we have the positive things from the persons that they left behind, their legacy.”

En dat geldt zeker ook voor L-G Petrov die samen met Entombed Zweedse death metal op de metalen map zette. Daar zal hij eeuwig voor herinnerd worden. R.I.P. L-G!

Social media