Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture in 013 – Tilburg – 6 december 2022

“Je kunt wel merken aan het publiek waar ze echt voor gekomen zijn, er wordt volop mee gezongen met de nummers en de heren en dames van de security hebben het retedruk met het opvangen van crowdsurfers.”
In Flames is samen met onder andere At the Gates verantwoordelijk voor de term Gothenbörg sound. De deathmetal die zij produceren wordt zo genoemd. Vanavond in de 013 komen deze 2 bands met nog 2 andere Zweedse bands, Orbit Culture uit Eksjö en Imminence uit Trelleborg, dus reden genoeg om maar weer eens een ritje ,naar Tilburg te wagen waar het overigens altijd netjes geregeld is, geen ellelange wachtrijen voor de deur en altijd  alles wel prima geluid is.
14 december 2022 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
At The Gates live in 013, Tilburg 2022

Vanavond mag Orbit Culture aftrappen en de zaal is al redelijk gevuld. Het is wel vroeg 18:30 uur dus dat valt niet tegen. De werkende mens heeft het tegenwoordig hard te halen om op tijd te komen, Het hoeft voor mij ook niet perse doordeweeks, een half festival, maar met 4 bands in de line up heb je wel waar voor je geld dus ik zal niet klagen. De band maakt melodische groove death metal en vlammen er dan ook meteen goed in. Hun 2e nummer is ‘Northstar Of Nija’/ Daar werkt de combinatie van verschillende zangstijlen wel beter ten opzichte van het 1e nummer. De band heeft een aardige schare fans in het publiek staan want ze worden erg enthousiast ontvangen. Zanger Niklas Karlsson probeert de zaal een beetje mee te krijgen en er zijn dan ook wel een stel mensen die volop mee bleren en de vuisten gaan de lucht in. Bassist fredrik Lennartsson heeft een heerlijke brute 2e stem. Na een half uur is het weer klaar voor deze leuke opener.

Orbit Culture live in 013, Tilburg 2022

Dan Imminence die maken muziek die een beetje een mix is van death metal en metalcore. Zanger Eddie Berg heeft een redelijke cleane stem en een goede brute stem in huis en hij speelt ook nog een leuk stukje viool. Al vind ik het niet altijd heel duidelijk, de viool had best wat harder in de totale mix mogen staan. De solo viool stukken zijn overigens wel mooi. Bij deze show wordt heel veel rook gebruikt en de zanger vindt het heel leuk om hier vol in te gaan staan. Een half uurtje is zo weer om. Op naar de volgende band.

Immincence live in 013, Tilburg 2022

At The Gates is in 1990 opgericht en in 1996 weer uit elkaar gegaan in 2008 weer kort bij elkaar gekomen en sinds 2011 weer lekker aan de gang met 3 albums sindsdien. Zanger Tomas Lindberg zet iedereen in de zaal meteen op scherp en zweept die flink op. Ik vind dat je meteen kunt merken dat dit andere koek is als de 2 eerdere bands en dat is niet erg gezien de ervaring die deze heren hebben in de wereld die muziek heet. Je ziet dit vooral in de performance van deze 3e band het is allemaal niet zo gekunsteld het gaat zelfs naar het nonchalante toe maar wel gewoon steen goed. Met nummers als ‘Slaughter Of The Soul’, ‘At War With Reality’, en het snelle ‘Death And The Labyrinth’ blijft de groove er goed in en winnen de heren het publiek voor zich. Na 3 kwartier vette death groove metal is het weer voorbij, jammer.

De headliner van vanavond In Flames begint net iets eerder dan het schema aangeeft. Met het 14e full lenght album op komst hebben ze een aardige discografie om uit te putten. De 5 heren uit Zweden komen uit de startblokken met ‘The Great Deciever’ van hun in februari  2023 uitkomende album “Foregone”. Hier zullen ze nog 2 nummers van spelen namelijk ‘Foregone Pt.1’ en ‘State of Slow Decay’. Deze songs beloven veel goeds voor het nieuwe album. Je kunt wel merken aan het publiek waar ze echt voor gekomen zijn, er wordt volop mee gezongen met de nummers en de heren en dames van de security hebben het rete druk met het opvangen van crowdsurfers.

Er komen nummers van 11 verschillende albums voorbij waaronder 2 nummers van het baanbrekende album “Clayman” daarvan wordt onder andere ‘Only For The Weak’ gespeeld, over dit nummer heeft zanger Anders Friden ooit een mooi verhaal verteld dit nummer werd in 2010 voor het eerst live gespeeld op het zweedse Metaltown festival dit werd toen nog bij een historische brug tussen Gothenburg en een eiland bij de stad gehouden ze begonnen het nummer te spelen en de aardbevings alarmen op de brug gingen af, het nummer was (en is nog steeds) zo krachtig dat het bijna een brug uit 1930 verwoeste. Dus het jaar erop moesten de organisatoren een andere plek zoeken voor het festival.

Zanger Anders zegt na een paar nummers dat hij even naar de tracklist heeft gekeken en dat het helemaal te gek wordt. Hij verteld ook dat hij de fans altijd als vanzelfsprekend gezien heeft maar sinds de 2 jaar covid die we nu hopelijk achter de rug hebben heeft hij hier erg over nagedacht en is nog dankbaarder dat wij als fans een hoop merchandise kopen en naar de shows komen kijken.

De heren van In Flames spelen een gruwelijke vette show super strak en veel licht en mooie beelden op de backdrop.

Er is ook nog een gelukkige uit het publiek die heel hard roept dat het zijn eerste concert is die is meteen vrienden van de band dus wordt hij het podium op gehaald om ”the best seat in the house” te hebben, na iedereen van de band omhelst te hebben krijgt hij een koptelefoon op en mag de rest van de show vanaf het podium meekijken. Dat is natuurlijk wel gaaf als je bij je eerste concert bent.

Na ongeveer 1,5 uur is het dan echt gedaan met de pret, maar wat een gave show hebben deze heren gegeven.

De setlist van vanavond:

 1. The Great Deciever
 2. Pinball Map
 3. Cloud Connected
 4. Behind Space
 5. Graveland
 6. The Hive
 7. Colony
 8. Only For The Weak
 9. Leeches
 10. Foregone Pt.1
 11. Wallflower
 12. State Of Slow Decay
 13. Alias
 14. The Mirror’s Truth
 15. I Am Above
 16. Take This Live

Social media