Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Volbeat, Skindred, en Bad Wolves in Gelredome – Arnhem – 9 december 2022

“Michael Poulsen is goed bij stem en de band speelt zoals altijd erg goed. De zanger geeft aan dat hij ook wel weet dat wij geen film materiaal van hem maken maar gewoon naar het voetballen aan het kijken zijn, maar dat vind hij niet erg hij vind het al mooi dat we er zijn want het was de keuze of de elektra thuis betalen of een Volbeat ticket kopen.”
Ik ben al vanaf 2007 een volger van Volbeat dus probeer ik elke keer als ze in Nederland komen tickets te bemachtigen en er dus bij te zijn, nu was het alweer een paar jaar geleden dat ik ze live gezien heb dus heb ik deze keer gezorgd dat ik er bij kon zijn. De platen blijf ik ook leuk vinden door de afwisseling en de verschillende stijlen. Het is dus zaak om naar het Gelredome te trekken. De Denen hadden vanavond ondersteuning van Skindred en Bad Wolves.
14 december 2022 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
Volbeat live in GelreDome, Arnhem 2022

De eerste band Bad Wolves begint precies op tijd en dan hoor ik meteen dat het met het geluid nog niet helemaal goed zit. Er is een gruwelijke galm in het stadion te horen. Vanaf het eerste gehoor heb ik het gevoel dat het niet echt is, ik kan niet goed zien of zanger Daniel DL Laskiewicz playbackt of niet, maar het voelt niet lekker. Hij geeft wel ook aan dat dit de laatste show voor hun is in deze tour en dat ze moe zijn.

Ze spelen een hoop lekkere meezingers en de zanger doet echt zijn best om het publiek voor zich te winnen en dat lukt gedeeltelijk. De band maakt gretig gebruik van het grote podium en de leden zijn dan ook overal te vinden. Met een cover van The Cranberries ‘Zombie’ krijgen ze het publiek wel aan het zingen. Wel leuk, maar niet geweldig, is mijn conclusie.

Skindred uit Wales is een hip hop rock reggae metal band. Normaal vind ik dit gegeven altijd wel leuk een mix van verschillende stijlen. Ik houd ook van bands als 24/7 Spyz, Living Colour en de Nederlandse band Urban Dance Squad maar wat deze heren produceren is zeker in het begin een beetje een rommeltje. Zanger Benji Webbe heeft wel een hoop humor en zelfspot bijvoorbeeld te vragen wie wil er een t-shirt om dan vervolgens “fuck off” €25 te roepen en het shirt het podium op te smijten. De show hangt van samples aan elkaar. Het geheel is wel geinig maar ik vind het meer een gimmick dan dat ik het serieus moet nemen. De zanger zegt ook heb je betaald voor Volbeat krijg je onze shit te horen. Sorry maar dit is niet mijn smaak maar je kunt niet alles leuk vinden.

Skindred live in GelreDome, Arnhem 2022

In de pauze voor Volbeat gaat beginnen draait de dj een nummer van The Damned Things dat is oog voor detail hebben want deze supergroep bestaat uit onder andere Rob Caggiano, ondertussen geen lid meer van die band maar natuurlijk gitarist van de hoofd act vanavond.

Volbeat is een clubje naar mijn hart ze zijn erg commercieel maar dat neem ik op de koop toe de heren maken simpelweg te leuke muziek. Ze beginnen iets te laat en het geluid is in het begin niet heel goed maar dat wordt op een gegeven moment wel beter, super wordt het niet maar Michael Poulsen is goed bij stem en de band speelt zoals altijd erg goed. De zanger geeft aan dat hij ook wel weet dat wij geen film materiaal van hem maken maar gewoon naar het voetballen aan het kijken zijn, maar dat vind hij niet erg hij vind het al mooi dat we er zijn want het was de keuze of de elektra thuis betalen of een Volbeat ticket kopen. Het 1e half uur komen er een hoop meezingers voorbij zoals ‘Last Day Under The Sun’ en ‘Lola Montez’ en Bij ‘Fallen’ dat hij geschreven heeft voor zijn vader na bij het landgoed van Elvis op bezoek geweest te zijn en daar in de buurt een adelaar gespot te hebben vertonen ze mooie beelden van sterren op de schermen.

Michael verteld dat zijn dochter vaak vraagt of hij iets van Jojo ( een Amerikaanse popzangeres) kan spelen en dat hij dan “no way’’ zegt maar als ze dan vraagt om een nummer van Johnny Cash te spelen “yes of course” en zo begint het live intro van ‘Sad Mans Tongue’. Ondertussen signeert de sympatieke zanger ook nog een lp met Michael Bolton, haha.

Bij ‘Wait  A Minute My Girl’ en ‘Die To Live’ wordt de band begeleid door ZZ Bottom dit zijn de heren Zack en Zeke, de ene speelt saxofoon en de andere piano en dit is precies wat mij zo aantrekt aan Volbeat niet gewoon metal maar ook ruimte voor andere genres.

Ze jatten alles bij mekaar van het ballonnen het publiek in slingeren (metallica had strandballen) tot het podium met een speciale pit helemaal vooraan bij het podium, maar wie is er nog origineel?

Ze brengen het allemaal met een bepaalde flair dat het acceptabel is ondanks dat meneer Poulsen niet alles qua hoogte haalt maar ja who cares, de zaal gaat uit zijn dak.

Conclusie is dat het niet het beste optreden van Volbeat was wat ik in de jaren gezien heb maar het is en blijft vermakelijk om de heren live te zien, ondanks de puntjes van kritiek heb ik weer een mooie avond gehad en met mij heel veel mensen meer. 

De setlist van vanavond:

 • The Devil’s Bleeding Crown
 • Pelvis On Fire
 • Temple Of Ekur
 • Lola Montez
 • Last Day Under The Sun
 • Fallen
 • Sad Man’s Tongue
 • Wait A Minute My Girl
 • Black Rose
 • Say No More
 • Seal The Deal
 • The Devil Rages On
 • Slaytan
 • Dead But Rising
 • The Sacred Stones
 • Die To Live (met Great Balls Of Fire vooraf)
 • For Evigt
 • Still Counting

Social media