Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Human Fortress – Reign Of Gold
AFM Records
Release datum: 06 december 2019
Tekst: Jori van de Worp – 26 november 2019
“Het enige nummer waar ik niet direct van gecharmeerd was is ‘Surrender’, maar misschien had dat te maken met het feit dat ik op dat luistermoment een digitaal lootje trok voor surprises en daarbij de naam van mijn schoonmoeder in beeld zag verschijnen.”
8.5/10

Sinds de comeback in 2013 levert het Duitse Human Fortress gemiddeld elke drie jaar een nieuwe plaat af, enig rekenwerk leert dus dat dit het derde album is sinds die comeback. Aan ‘Reign Of Gold’ de schone taak om zich te meten aan het uitstekende ‘Thieves Of The Night’. En dat lukt heel aardig, want ook met ‘Reign Of Gold’ bouwt de band voort op de beproefde formule: typische Duitse gitaargedreven heavy/power metal!

Na het intro worden we middels de herkenbare stem van Gus Monsanto, die verkondigt onweer te zijn, het album ingezogen op het openende muziekstuk wat dus ‘Thunder’ heet. Direct gaat de volumeknop omhoog en verschijnt een glimlach van herkenning: dit gaat helemaal goedkomen! De volgende titelsong is zeker net zo sterk en heeft wat meer symfonie dan de meeste andere nummers van deze band. Hierna krijgen we het langste en ook het meest opvallende stuk op het album, ‘Lucifers Waltz’, een melodramatisch en duistere compositie die bewijst dat Human Fortress ook buiten de gebaande paden durft te gaan, dit zou Rage/Lingua Mortis gitarist Victor Smolski met zijn Almanac geschreven kunnen hebben. In ‘Bullet Of Betrayal’ horen we weer wat vioolspel, terwijl op het ontroerende ‘Shining Light’ blaasinstrumenten te horen zijn. Het moge duidelijk zijn dat die beproefde formule wel wat extra ingrediënten heeft gekregen ten opzichte van ‘Raided Land’ en ‘Thieves Of The Night’, en dat is zeker een verrijking. De single en videoclip van het album is ‘Legion Of The Damned’, waar het tempo lekker opgevoerd wordt en de gitaristen nog eens goed in het zonnetje gezet worden.

Het nieuwste album is dus wat symfonischer uitgevallen dan we van de band zouden verwachten en met klassieke invloeden opent de band nieuw terrein, maar dit is absoluut niet ten koste gegaan van de heavy metal basis die de muziek van Human Fortress nog steeds tekent. Het enige nummer waar ik niet direct van gecharmeerd was is ‘Surrender’, maar misschien had dat te maken met het feit dat ik op dat luistermoment een digitaal lootje trok voor surprises en daarbij de naam van mijn schoonmoeder in beeld zag verschijnen. Laten we dat ongeluk vooral niet tegen deze uitstekende band gebruiken en een welverdiende mooie score neerzetten voor nog een klasse plaat!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.