Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Human Fortress – Epic Tales & Untold Stories
Massacre Records
Release datum: 22 januari 2021
“Het tweede schijfje is de best-of en is de ultieme kennismaking met een van de betere en meest ondergewaardeerde bands van het genre!”
Joi van de Worp I 15 januari 2021

Het Duitse metalgezelschap Human Fortress zit de laatste jaren behoorlijk in de lift. Met wapenfeiten als ‘Reign Of Gold’ en ‘Thieves Of The Night’ bleef het getalenteerde zestal niet onopgemerkt in vooral het eigen land. Human Fortress speelt namelijk wat het best omschreven kan worden als typische Duitse metal. Denk dus aan bands als Gamma Ray, Edguy en Iron Saviour voor vergelijkingsmateriaal. De titel van dit product is ‘Epic Tales & Untold Stories’ en zoals de titel al doet vermoeden is dit een verzamelaar. Twee CD’s dit keer, eentje met nieuw materiaal gemengd met ouder werk wat we zelden of zelfs nooit gehoord hebben. Dan is er nog CD2 die een typische best-of is. De muziek op beide schijfjes heeft wel een verse mastering meegekregen, wat zeker het oude werk toch een moderne touch meegeeft.

CD1 is vooral interessant voor de diehard fan. Het voornaamste deel van dit schijfje wordt gevuld met oud werk wat het nooit tot de cd heeft geschopt. Ik hoef niemand uit te leggen dat je als band je sterkste materiaal op het album zet, wat je hier hoort zijn dus veel afvallers. Dat is merkbaar aan de kwaliteit van het materiaal, wat ik nog het best durf te classificeren als saai en dertien in een dozijn. Het staat dan ook in geen verhouding tot hoe goed deze band daadwerkelijk is, eigenlijk is alleen de orkestrale versie van ‘Pray For Salvation’ van het comeback album ‘Raided Land’ een aanradertje.

Het tweede schijfje is de best-of en is de ultieme kennismaking met een van de betere en meest ondergewaardeerde bands van het genre! Klassiekers als ‘Border Raid In Lions March’ worden smaakvol afgewisseld met het beste van het nieuwere werk als ‘Thrice Blessed’. Dit is Human Fortress op zijn best: stoere koortjes, fijne riffs, exotische toevoegingen en sterke vocalen van zowel voormalig zanger Jioti als zijn vervanger Gus. De tweedelige ‘Gladiator Of Rome’ ontbreekt natuurlijk niet, evenals de cultklassieker ‘Defenders of The Crown’. Opvallend is wel dat de band nog altijd geen vrede heeft gesloten met het eigen verleden, het omstreden ‘Eternal Empire’ is als enige album niet vertegenwoordigd.

Het is een gewaagde keuze van de band om dit als box uit te brengen, juist omdat het publiek van beide schijfjes zo verschillend is. Eén cd voor de echte fan en één cd voor de metalhead die nieuw is met de band. Gelukkig kunnen we met het gemak van streamingdiensten ook zelf onze keuzes maken in wat we luisteren. Dát je iets van dit product wil gaan luisteren is wel zeker! Ik kijk alvast uit naar een nieuw album van de band.