Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Heaven Shall Burn, Malevolence, Obituary, Trivium in 013 – Tilburg – 17 januari 2023

“De interactie van eigenlijk alle leden van de band met het publiek is een hele grote reden waarom ik naar live optredens ga. In eerste instantie kom je voor de muziek, maar als er dan ook nog iets gebeurt op het podium dan is dat altijd een plus.”
Fotograaf en goede maat Hans en ik zei de gek zijn weer naar Tilburg getogen voor weer een fijn avondje heavy muziek. En heavy is het, met een beetje hardcore, death metal en een flinke dosis metalcor. Met de 4 namen die op het programma staan zit het wel snor dus oordoppen in en lekker genieten. Vanavond staat Heaven Shall Burn op het programma en ze hebben de indrukwekkende line-up aangevuld met Trivium, Obituary en Malevolence. Voor ieder wat wils dus, als je tenminste wat hards wil
10 februari 2023 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart

Fotograaf Hans is net op tijd in de zaal ikzelf haal het net niet op tijd door parkeerperikelen, dus mis ik het eerste nummer van Malevolence. De hele zaal wordt gebruikt dus met de traptreden erbij en is bijna helemaal vol. De mannen uit het Engelse Sheffield maken een mix van hardcore en metalcore waar de hardcore wel behoorlijk overheerst en dat vind ik wel lekker. De agressiviteit en het gebrul de zaal in: ik houd ervan. Het is de 1e show van deze tour op het Europese vasteland en het is 7 of 8 jaar geleden dat ze hier waren. Ze hebben vorig jaar hun laatste album ‘Malicious Intent’ uitgebracht en daarvan komen 5 nummers voorbij, waaronder het titelnummer, ‘Still Waters Run deep’, en de (ballad) ‘Higher Place’ waarbij de 2 gitaristen Josh Baines en Konan Hall de zang voor hun rekening nemen. De laatst genoemde is ook verantwoordelijk voor veel lead zang samen met Alex Taylor. Dit is een perfecte opener voor deze avond ze zetten meteen heel de zaal op scherp met hun hardcore attitude.

Wat moeten we nog zeggen over de 2e band van vanavond, Obituary. Ze zijn gestart in 1984. Een jaar waarin ongeveer de helft van het publiek dat aanwezig is nog niet geboren is. Ze zijn in de jaren uitgegroeid tot onvervalste deathmetal legendes en in mijn geschiedenis kijkend zit het wel goed met deze show. Obituary is eigenlijk altijd wel een garantie voor een goed optreden: geen poespas en lekker rammen. Ze gebruiken een nummer van Pat Travers ‘Snorting Whiskey’ als intro. Daarna gaat het los met ‘Redneck Stomp’ maar ik heb het gevoel dat het allemaal niet zo lekker gaat want pauzes tussen de nummers met een hoop stress op het podium is niet zo’n goed teken. Terwijl zanger John Tardy zijn best doet om het publiek op te zwepen gaat het allemaal niet van een leien dakje. Met hun fonkelnieuw album ‘Dying Of Everything’ in de schappen hebben ze hun 11e album uitgebracht. Van deze plaat doen ze ‘The wrong Time’, en ‘Dying Of Everything’ maar deze plaat zit nog niet helemaal in het systeem van de band, zo is te horen en de zanger is ook nog even zijn tekst kwijt. Maar ja ,na een maandje vakantie moeten wij er ook weer een beetje inkomen als we weer aan het werk gaan. Het is niet het beste optreden van Obituary wat ik gezien heb maar het zijn ook maar mensen zullen we maar zeggen.

8 juni 2006 is de laatste keer dat ik Trivium live gezien heb. Dat was in het voorprogramma van Metallica. Toen gaven ze al een retevette show. Het podium is helemaal in stijl van hun in 2021 uitgebrachte album ‘In The Court Of The Dragon’. Het ziet er gaaf uit met 2 grote draken met verlichte ogen en Japanse torii. De torii worden in japan gezien als poorten van de gewone wereld naar het heilige. De band uit Orlando gebruikt ‘Run To The Hills’ van Iron Maiden als intro en vliegt er daarna in met het titel nummer van het zojuist genoemde album.

Met een energieke gitarist als Corey Beaulieu die ook de niet cleane achtergrond zang op zich neemt is het altijd een feest om een band live te zien. De interactie van eigenlijk alle leden van de band met het publiek is een hele grote reden waarom ik naar live optredens ga. In eerste instantie kom je voor de muziek maar als er dan ook nog iets gebeurt op het podium, dan is dat altijd een plus. Bij het aankondigen van het 5e nummer maakt zanger Matt Heaffy een klein foutje, hij kondigt namelijk het 6e nummer aan. Na een beetje grappen onderling komt dan het goede nummer ‘A Skylines Severence’. Volgens de zanger die overigens best aardig Nederlands spreekt, is tot nu toe het publiek in Londen het beste van deze 2 weken die ze nu aan het touren zijn. Hij wil kijken of wij dit kunnen verbeteren. Van de 10 albums komen er 8 aan bod in de show. Het album ‘In Waves’ komt het meest voorbij met 3 nummers live en 1 van tape.

Na een paar nummers zegt Matt dat we het goed doen tijdens de nummers maar er tussenin hoeven we niet zo netjes te zijn we mogen wat meer geluid maken en daar heeft hij een heel leuk liedje voor bedacht met de simpele tekst ‘ole ole Trivium’. Dat wordt daarna dan ook luidkeels gezongen. Dit is naar mijn smaak tot nu toe de beste band van vanavond, wat een energie wow.

Met het ombouwen van Trivium naar Heaven Shall Burn is er alleen maar een soort van spannend geluid te horen dus geen muziek die je normaal hoort in de pauzes. Op het podium komen mooi verlichte panelen te staan waar ze ook beelden op kunnen vertonen. Bij het 1e nummer ‘My Heart And The Ocean’ krijgen we beelden te zien van Sea Shepherd. Met 9 albums op hun conto kunnen ze wel een mooie gevarieerde tracklist maken. De Duitsers gebruiken 7 van hun albums met hun laatste album ‘Of Truth And Sacrifice’ als hoofd aanbieder. Hier worden 5 nummers van gespeeld, waaronder ‘Ubermacht’, ‘March Of Retribution’, en het al genoemde nummer. Gitarist Maik Weichert is het enige lid die nog over is van het eerste uur in 1995 en in 1998 komen zanger Marcus en zijn neef Eric Bischoff de band versterken. De heren zijn behoorlijk beweeglijk op het podium en ze krijgen het publiek dan ook aardig in beweging met moshpits en crowdsurfen. Bij het laatste nummer ‘Tirpitz’ tonen ze beelden van nazi Duitsland.

1 van de gitaristen bedankt ons nog voor de hartelijke ontvangst en support. Heaven Shall Burn is een goede live band maar ik heb nu al 2x gezien dat de band die voor hun optreedt eigenlijk het gras voor hun voeten weg maait, dat was op Dynamo Metal Fest van afgelopen jaar met Lamb Of God zo en nu met Trivium. Ik zeg al, het is een supergoeie band, en ik heb er ook echt van genoten, maar vanavond is toch wel echt Trivium naar mijn mening de bovenliggende partij.

De setlist van vanavond:

 1. My Heart And The Ocean
 2. Bring The War Home
 3. Ubermacht
 4. Voice Of The Voiceless
 5. Hunters Will Be Hunted
 6. Forlorn Skies
 7. March Of Retribution
 8. Thoughts And Prayers
 9. Behind A Wall Of Silence
 10. Profane Believers
 11. Black Tears (Edge Of Sanity cover)
 12. Endzeit
 13. Numbing The Pain
 14. Whatever It May Take
 15. Tirpitz