Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Grand Cadaver – Madness Comes
Majestic Mountain Records
Release datum: 12 februari 2021
“Dit samenraapsel van bekende en minder bekende muzikanten brengt death metal die Zweedser is dan Surströmming en Köttbullar samen.”
8.5/10
Koen Smits I 09 februari 2021

De pas opgerichte band Grand Cadaver opent genadeloos met hun debuut EP, ‘Madness Comes’ genaamd. Dit samenraapsel van bekende en minder bekende muzikanten brengt death metal die Zweedser is dan Surströmming en Köttbullar samen. Zanger is Mikael Stanne, die al sinds mensheugenis z’n strot ter beschikking stelt van het voor velen legendarische Dark Tranquillity. Samen met gitaristen Alex Stjernfeldt, al enkele jaren bij death ’n roll ensemble Let Them Hang en ex- Mr. Death, en oudgediende Stefan Lagergren, in een ver verleden nog te horen op Tiamat’s klassieker ‘Sumerian Cry’, ook nog bij voorloper Treblinka, jaren bij Expulsion en een tijdje samen met Alex bij Mr. Death, bassist  Christian Jansson, vele jaren zanger/bassist bij de thrash metal band Pagandom, waar hij speelde met kerels van Zombiekrig, At The Gates en Puteraeon, en drummer Daniel Liljekvist, bekend van z’n vijftienjarige periode bij Katatonia, maar eerder ook bij Disrupted en In Mourning, vormen zij een op ervaring terend gezelschap dat ons alle normen en waarden van de Zweedse old school wil bijbrengen.

En of ze daar in slagen! Geen gezever, geen gelul, gewoon gaan, is de boodschap die meegegeven wordt op de vier tracks van ‘Madness Comes’. Je zal zeker bekende bands voorbij horen komen, maar je mag zelf uitvogelen welke namen je daar op plakt. Alle clichés uit die Zweedse periode zijn ook van toepassing op dit midtempo stampend doodsmetaal, maar laat dat geen hinderpaal zijn: als je het toen goed vond, vind je het nu ook goed. Catchy, niet al te ingewikkeld, met riffs die je na éénmaal luisteren reeds niet meer uit je hoofd krijgt. Tegenstanders zullen zeggen dat het ooit al tig keer is voorgedaan, voorstanders, waaronder ikzelf, zullen zeggen dat je niet kapot moet maken wat goed is. Ik haal deze dertien minuten durende headbanger in ieder geval blindelings in huis en geef me maar eens ongelijk!