Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Global Scum – Odium
NRT Records
Release datum: 19 juli 2019
Tekst: Koen de Waele – 07 juli 2019
“Zoals gezegd werd dit album vooral geïnspireerd door de muziek van Max Cavalera. Echter Soulfly heeft materiaal geproduceerd wat zich bij velen onwrikbaar in het geheugen heeft genesteld Dat ontbreekt hier jammer genoeg volledig. “
6/10

De Oostenrijker Manuel Harlander is de grote man achter Global Scum. Dat is niet zo vreemd, want de beste man is ook het enigste bandlid. Zelfs de opnames en de eindmix werden door hem alleen gedaan. Manuel heeft als groot idool Max Cavalera. Op zijn Facebook page laat hij dan ook met trots enkele foto’s zien van zijn verzameling aan Max C. gitaren.

Ook op dit album is die verering van Cavalera volop aanwezig, hoofdzakelijk in de vorm van Soulfly en de industrial invloeden die we allemaal wel kennen van het Nailbomb project. De hoeveelheid toegevoegde samples van luchtsirenes, newsflashes en meer van dat soort verontrustende zaken is bijna niet te tellen. Manuel speelde elk instrument zelf in. Het geheel drijft op stevige, niet al te complex riffwerk met een grote dosis groove. Enkel aan de authenticiteit van de drums heb ik wat twijfel. Hier is duidelijk te horen dat een drumcomputer heel wat van het werk gedaan heeft. Ook de zangpartijen van Manuel kan je gerust vergelijken met het agressieve gebrul van Max zelf. Het meest opvallende nummer is ‘Disgusting Lust Of Madness’. Het vangt aan met kinderstemmetjes die smeken om met rust gelaten te worden. De inspiratie voor deze opzet werd gevonden in het afgrijselijke verhaal rond landgenoot Josef Fritzl. Jammer genoeg is er ook wel een echt dieptepunt aanwezig. Hier is dat met voorsprong ‘Back(beats)’. Er werd getracht de techno en Industrial richting uit te gaan maar hier is het helemaal overbodig.

Zoals gezegd werd dit album vooral geïnspireerd door de muziek van Max Cavalera. Echter Soulfly heeft materiaal geproduceerd wat zich bij velen onwrikbaar in het geheugen heeft genesteld Dat ontbreekt hier jammer genoeg volledig.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.