Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Feuerschwanz – Memento Mori 
Napalm Records
Release datum: 31 december 2021

“Geknipt om het nieuwe jaar met een goed humeur aan te vangen! Fans van Powerwolf zullen eenzelfde entertainmentkick krijgen, fans van folk metal zullen ervan smullen, waarom nog langer wachten om deze typisch Duitse band ook een kans te geven?”

8.2/10
Vera Matthijssens I 7 januari 2022

De laatste jaren is Feuerschwanz erg actief. In 2020 bracht het zeskoppige folk ensemble ‘Das Elfte Gebot’ uit, deze zomer werden hun virtuele concerten verzameld op ‘Die Letzte Schlacht’ en op de laatste dag van het jaar verscheen ‘Memento Mori’. De band die ooit het zo populaire middeleeuws folk genre parodieerde, is nu al jaren een sterke vertegenwoordiger van dat genre, met groot succes – echter vooral in Duitstalige landen, want er wordt in het Duits gezongen – zodat men nog wel wat aandacht uit de rest van Europa kan gebruiken.

Begonnen als kolderieke folk rock band, voegde men meer en meer metal toe in de songs. Met het nieuwe album ‘Memento Mori’ kondigt men dan ook aan dat men af wil van de simpele humor en op die manier is ‘Memento Mori’ een logisch vervolg op ‘Das Elfte Gebot’, tekstueel en muzikaal. Men verhaalt over avonturen, heldendaden en strijdtaferelen, maar met net wat meer ernst dan voorheen.

Centraal staat de verhalende zang van Hauptmann Feuerschwanz, terwijl harde gitaar riffs en een waaier aan folk instrumenten de klankkleur bepalen. Nog steeds houdt men toegankelijkheid voorop, zodat het publiek bij komende concerten vast alle teksten gaat meezingen. In het titelnummer dat de aftrap vormt van dit alweer tiende studioalbum is er een fraaie rol weggelegd voor viool, Het vlotte uptempo nummer heeft naast de omfloerste zang wel de nodige punch vanwege een wilde gitaarsolo. De single/clip ‘Untot Im Drachenboot’ speelt riffs en folk instrumenten tegen elkaar uit, terwijl aan Amon Amarth verwante gitaarkunsten en de repliek van een koor in ‘Ultima Nocte’ voor onweerstaanbare aanstekelijkheid zorgen. Een soortgelijke song is ‘Am Galgen’, maar ‘Rausch Der Barbarei’ is dan weer erg ruw gezongen, terwijl er een oosterse sfeer in de rockende melodie waar te nemen is. Een vleugje punk en opstandigheid en dat is nieuw. ‘Krampus’ is met zijn hese zang erg strak, men speelt met morbide sferen. Dat is geen wonder met deze thematiek, maar alles wordt op een bijzonder vlotte manier gebracht. ‘Das Herz Eines Drachen’ is de ballade van dit album en die song wordt opgesmukt met fluitspel. Zo wisselt men uptempo songs af met een bedachtzaam compact nummer, om uiteindelijk toch best feestelijk te eindigen met ‘Hannibal’ en ‘Skaldenmet’. In dat laatste horen we doedelzakken en wordt nog eens geïllustreerd dat de samenzang bij Feuerschwanz ook heel capabel wordt aangewend.

Men heeft er werk van gemaakt, want wie de speciale editie aanschaft krijgt er ook nog een schijf bij met alle instrumentale versies van de songs en een derde cd met zeven covers. ‘Die Glorreichen Sieben’ is de titel van deze cover cd en deze bevat o.a. werk van Amon Amarth, Manowar en O-Zone. Geknipt om het nieuwe jaar met een goed humeur aan te vangen! Fans van Powerwolf zullen eenzelfde entertainmentkick krijgen, fans van folk metal zullen ervan smullen, waarom nog langer wachten om deze typisch Duitse band ook een kans te geven?