Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
FB1964 – Dreams And Nightmares
Self Released
Release datum: 28 februari 2020
“Opvallend is dat het een album is met een indrukwekkende lijst aan gastartiesten. Inclusief Frank zelf spelen er wel vijfendertig mensen mee op dit album!”
7/10
Jori van de Worp I 15 april 2020

Frank wie? Ah, Frank Badenhop. Nog steeds geen idee wie de beste man is, en wat zoekwerk op internet leert dat het niet iemand is met een indrukwekkend metalen CV. Dit is echter zijn derde album met FB1964, wat ongetwijfeld voor zijn initialen en geboortedatum staat. Opvallend is dat het een album is met een indrukwekkende lijst aan gastartiesten. Inclusief Frank zelf doen er wel vijfendertig mensen mee op dit album! De muziek en de meeste tekst is geschreven door Frank zelf, en die teksten gaan over dingen die hij droomt. Omdat elk nummer door al die verschillende musici echt compleet anders is, is het lastig om te spreken van een album, meer een verzameling losse nummers. Wat je van elk nummer gaat vinden hangt dus vooral af van wie erop speelt en zingt.

Op het openende ‘Mile To Mile’ horen we Tim Ripper Owens schreeuwen, terwijl het Daarna op ‘Blood-Red Sky’ ons eigen Anneke Van Giersbergen is, die natuurlijk een totaal andere vibe geeft aan de muziek. Persoonlijk vind ik ‘Chaos’ met Bobby Blitz van Overkill op zang erg gaaf, en ‘Falling Deep’ met Firewind zanger Henning Basse. Ook het rockerige ‘Guilty Conscience’ met Ronnie Romero (Rainbow) is erg gaaf. Dieptepunt is ‘Evil Awaits’, hoe heftig ik de oudere Virgin Steele ook vereer, wat David DeFeis tegenwoordig doet durf ik geen zingen meer te noemen. De niet-zang gastmuzikanten zijn wat minder bekend, op misschien Subway To Sally violiste Ally Storch na, maar zij doen hun werk zeker verdienstelijk en gecombineerd met de veelal sterke vocalen houden we hier een erg vermakelijk album aan over. Het is echter wel een plaat zonder enige samenhang en dat is het zwakkere punt van dit werkstuk. Leuk om eens te luisteren, al wat het omdat je misschien fan bent van een paar van de zangers, zie het lijstje hieronder.

Gastvocalen:

 1. Mile To Mile: Tim “Ripper” Owens
 2. Blood-Red Sky: Anneke van Giersbergen
 3. Chaos: Bobby Blitz
 4. Falling Deep: Henning Bassa
 5. Dearms And Nightmares: instrumental
 6. Fever: Liv Jagrell
 7. Seven Deadly Dreams: Johnny Gioeli
 8. Guilty conscience: Ronnie Romero
 9. Army Of Darkness: Becky Gaber
 10. Mechanics: Lea Diekmann
 11. Evil Awaits: David DeFeis
 12. Coming Home: Chris Boltendahl

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.