Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Evergrey – Escape Of The Phoenix
AFM Records
Release datum: 26 februari 2021
“Evergrey is op ‘Escape Of The Phoenix’ niet meer met handen en voeten gebonden aan een trilogie, maar viert deze bevrijding met een erg heavy en gedreven album, zodat we hier weer een topplaat in hun oeuvre tegemoet kunnen zien.”
9.5/10
Vera Matthijssens I 14 februari 2021

Eén van de beste Zweedse progressieve metalbands laat twee jaar na ‘The Atlantic’ weer van zich horen! Evergrey is op ‘Escape Of The Phoenix’ niet meer met handen en voeten gebonden aan een trilogie, maar viert deze bevrijding met een erg heavy en gedreven album.

Alle remmen los meteen op de supervette riffs van opener ‘Forever Outsider’, een trots pleidooi om jezelf te blijven in deze van globalisatie doordrenkte wereld. Uiteraard blijft de emotionele stem van Tom S Englund herkenbaar uit duizenden en ook nu is hij weer in grote vorm. Het begin van ‘Where August Mourn’ is getormenteerd en sensitief, maar speelse keyboards en bonkige riffs zorgen al vlug voor meer schwung. ‘Stories’, het langste nummer, is meteen ook een klasse waar Evergrey in uitmunt: de weltschmerzkant van de band wordt hier met piano, zwevend gitaarwerk en Tom’s gebroken stem perfect geïllustreerd.

De balans tussen heavy en ingetogen smart zit helemaal goed, zodat er een aangename afwisseling is tussen hard en zacht. In het sfeervolle ‘The Beholder’ horen we een duet met James Labrie (Dream Theater), terwijl een vlotte rocksound aangehouden wordt in de wat luchtigere songs ‘Eternal Nocturnal’ en afsluiter ‘Run’. Een speciale vermelding gaat naar het gevoelige, schuldbewuste ‘You From You’ waarin gitarist Henrik Danhage schittert met zwevend, ruimtelijk gitaarspel. Het mag gezegd worden dat hij heel het album op dreef is en dat geldt voor heel de band, zodat we hier weer een topplaat in hun oeuvre tegemoet kunnen zien.