Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lake Of Tears – Ominous
AFM Records
Release datum: 19 februari 2021
“Onmogelijk om deze sfeervolle muziek in een hokje te plaatsen, maar de duisternis van Sisters Of Mercy, het enigmatische van David Bowie en het verhevene van Pink Floyd hebben sporen achtergelaten in de songs. Dit is van een kaliber dat aardse maatstaven overstijgt.”
9.5/10
Vera Matthijssens I 14 februari 2021

‘Ominous’ van Lake Of Tears is een emotionele rollercoaster die je aanvankelijk met de eerste single en videoclip ‘At The Destination’ op het verkeerde been zet. ‘Gaat het die richting uit?’, dachten we ietwat teleurgesteld wanneer we de ruimtelijk aandoende vlotte gothic/electro track hoorden. Al zijn er wel leuke verwijzingen naar ‘Space Oddity’ van David Bowie en de Stanley Kubrick film ‘2001 A Space Odyssey’.

Maar vanaf het tweede nummer ‘In Wait And In Worries’ neemt deze schijf plots een heel andere wending en wordt ie een beklemmende soundtrack van een periode van ziekte en depressies waar bandleider Daniel Brennare doorheen geworsteld is. Dit gaat tot op het bot! Met muziek die heel atmosferisch, sensitief en bij momenten verheven is. Maar ook ongedwongen experimenteel, luister maar naar het ritualistische ‘Lost In A Moment’ waar zelfs The Swans zich in zouden kunnen vinden. En hoe subliem is dat plagende vioolstrijkje in ‘Ominous Too’! Een schitterende song met Pink Floyd sfeer.

De apotheose volgt in het dramatische, instrumentale ‘The End Of The World’, om daarna verbaasd vast te stellen dat berusting te vinden is in een andere dimensie en als ‘Cosmic Sailor’ buiten zichzelf te treden. Lake Of Tears liet voor het eerst van zich horen in de jaren negentig toen doom/gothic metal bezig was aan een opmars. Intussen is Brennare de enige kapitein op het schip en was het bijna tien jaar geleden dat het – veel hardere maar minder beklijvende – ‘Illwill’ uitkwam. Hier ervaar je een collectie songs die een geheel vormen, een reis doorheen een getormenteerd lichaam, geschreven door een beproefde ziel die eindigt in de ruimte, waar alles terug mogelijk is. Onmogelijk om deze sfeervolle muziek in een hokje te plaatsen, maar de duisternis van Sisters Of Mercy, het enigmatische van David Bowie en het verhevene van Pink Floyd hebben sporen achtergelaten in de songs. Dit is van een kaliber dat aardse maatstaven overstijgt. Laat je meevoeren door deze gitzwarte trip die eindigt op weg naar een nieuwe wereld in de oneindige kosmos.