Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Elusion – Singularity
Art Gates Records
Release datum: 28 juni 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 23 oktober 2019
“De verwachtingen na de eerste EP zijn hiermee ingelost en zo heeft Elusion een afwisselend en verdienstelijk album uitgebracht. Niets vernieuwend, maar degelijk als symfonische female fronted band.”
7.5/10

In 2016 maakten we via de EP ‘Desert Of Enticement’ kennis met Elusion, de nieuwe band van gitarist Domingo Smets na bijna vijftien jaar trouwe dienst bij Ancient Rites. Elusion speelt symfonische gothic metal met vrouwelijke zang van Evy Verbruggen. Andere muzikanten werden vlot gevonden, aangezien Frederik Van Mieghem (drums) en Kristof De Greef (bas) al met Domingo hadden samengewerkt in bands als Gracefallen en Persephone’s Blade. Tweede gitarist Stijn Van Peborgh vervoegde de band in 2018 en nu kunnen we het debuutalbum ‘Singularity’ aankondigen.

Symfonische arrangementen zijn van groot belang op dit album en zo kan het gebeuren dat opener ‘Choices And Chances’ ruim de tijd neemt om zich te ontplooien vooraleer Evy begint te zingen. Zij heeft een vrij hoge, maar geen operazangstem. In de meeste songs komen er ook enige ruwe mannenstemmen als repliek op haar zang. Het materiaal is vrij duister van timbre, maar ‘The Tales That Trees Tell’ opent met een kinderkoor. Het voor de video uitverkoren ‘The Strive’ is een van de meest catchy songs, uptempo, maar beheerst gezongen. Men maakt gebruik van koorzang. Opmerkelijk is dat Björn ‘Speed’ Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra) in twee songs aan Evy wat vocale versterking geeft (met cleane stem). Dat gebeurt eerst in het hymneachtige ‘Lovelorn’ dat me een beetje aan de stijl van Blind Guardian doet denken en later in het acht minuten lange nummer ‘Anamnesis’; dat is een waar duet tussen Evy en Björn. De piano ballade ‘In Eternity’ kent een gesproken fragment en is zwaar aangezet met strijkers naar het einde toe. Een tweede gastzanger is Peter Evrard, de Kempense metalzanger die Idool 2003 ooit won. Hem horen we naast Evy in het met oriëntaalse invloeden doorspekte ‘Reconciliation Of Opposites’ dat opgebouwd is rond stugge riffs. De verwachtingen na de eerste EP zijn hiermee ingelost en zo heeft Elusion een afwisselend en verdienstelijk album uitgebracht. Niets vernieuwends, maar degelijk als female fronted band.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.