Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Deserted Fear – Doomsday
Century Media Records
Release datum: 4 maart 2022
“Iets unieks ga je met Deserted Fear niet horen maar het blijft in elk geval degelijke death metal.”
8.5/10
Koen de Waele  I 3 maart 2022

‘Doomsday’ is alweer het vijfde album van deze Duitse melodieuze death metalband. In hun thuisland zijn ze razend populair en hun voorgaande album schopte het zelfs tot een twintigste plaats in de Duitse verkoopcijfers. Hier gaat het er wat kalmer aan toe. Misschien omdat we een beetje minder chauvinistisch zijn en inzake melodieuze death metal al genoeg verwend zijn vanuit Zweden en Finland. Toch is Deserted Fear uitgegroeid tot een uitstekend gezelschap. Opvallend is alweer de uiterste heldere productie maar eentje waarbij alles toch nog natuurlijk blijft klinken. Gitarist Fabian Hildebrandt die in de studio ook alle baspartijen heef ingespeeld, heeft zich tijdens zijn carrière het productiewerk zelf aangeleerd en verzorgde op ‘Doomsday’ de opnames, de mastering en de eindmix. Na een korte cinegrafische intro start het album in al zijn kracht met ‘Part Of The End’.

Uitstekend gitaarwerk en een goed verstaanbare grunt zorgen voor een goed nummer dat stevig vooruit gedreven wordt door een best ontzagwekkende gitaarmuur. Halverwege bevat het dan nog riffwerk welke een serieuze aanslag op de nekspieren zijn. Die drive is ook duidelijk merkbaar op het volgende ‘Idols of Triumph’ en blijft ook de rest van het album aanwezig. Met ‘Follow the Light That Blinds’ wordt je in het begin door een erg melodieuze gitaarlijn eventjes op het verkeerde been gebracht want iets later barst het in al zijn snelheid los met een dikke groove eroverheen.

Halverwege wordt de luisteraar een minimum aan rust gegund door een korte elektronische passage waarna je met ‘Reborn Paradise’ alweer zo een topper voor de kiezen krijgt. Het bevat heel wat snelle stukken maar ook een droevige ondertoon die met veel overtuiging door de leadgitaar wordt gebracht. Iets unieks ga je met Deserted Fear niet horen maar het blijft in elk geval degelijke en uitstekende death metal.