Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Delain – Apocalypse & Chill
Napalm Records
Release datum: 07 februari 2020
Tekst: Sjak Roks – 23 januari 2020
“Dat heeft geresulteerd in een enorm divers nieuw album met kwalitatief erg hoogstaand song materiaal vol variatie, zonder daarbij de unieke en zo kenmerkende Delain-sound ook maar een moment uit het oog te verliezen.”
9.3/10

Op het in 2016 verschenen vorige album ‘Moonbathers’ was de Nederlandse formatie Delain reeds de grenzen van hun muzikale spectrum aan het verleggen en die trend heeft zich op deze nieuwe plaat ‘Apocalypse & Chill’ alleen maar verder doorgezet. Dat heeft geresulteerd in een enorm divers nieuw album met kwalitatief erg hoogstaand song materiaal vol variatie, zonder daarbij de unieke en zo kenmerkende Delain-sound ook maar een moment uit het oog te verliezen. Erg ingetogen momenten, zoals de ballad ‘Ghost House Heart’ worden schijnbaar moeiteloos afgewisseld met wat meer poppy songs zoals ‘One Second’ en ‘We Had Everything’, terwijl men ook het hardere werk zoals het uitstekende ‘Masters Of Destiny’ en de nodige bombastische, orkestrale stukken zoals het geweldige ‘Legions Of The Lost’ de revue laat passeren. Zoals eerder aangegeven levert dat een zeer afwisselende plaat op, maar wel eentje die ten alle tijden blijft passen in het bekende Delain spectrum.

Het vaste songwriter team, bestaande uit Guus Eikens, Martijn Westerholt en Charlotte Wessels heeft dan ook een puike prestatie neergezet, waarbij men duidelijk een meer prominente rol aan gitarist Timo Somers heeft toebedeeld. Met name in de afsluitende instrumental ‘Combustion’ kan hij zich uitermate goed uitleven, maar ook op de rest van het album is hij erg sterk bezig. Dat geldt overigens ook voor de overige instrumentalisten en mede door de uitstekende produktie klinkt een en ander dan ook als de spreekwoordelijke klok. Daar bovenop laat zangeres Charlotte Wessels horen dat ze zichzelf nog steeds verder blijft ontwikkelen, want haar vocale bijdrage op ‘Apoclypse & Chill’ is bij tijd en wijlen adembenemend. Met name ‘Burning Bridges’, het subtiele en reeds eerder genoemde ‘Ghost House Heart’ en de kraker ‘Masters Of Destiny’ zijn daar de meest aansprekende voorbeelden van, al mag het duet met Beast In Black zanger Yannis Papadopoulos in ‘Vengeance’ er zeker ook zijn.

De dertien aanwezige nummers (plus drie “orchestral versions” van ‘Masters Of Destiny’, ‘Burning Bridges’ en ‘Vengeance’) maken op niet mis te verstane wijze duidelijk dat Delain zich definitief in de eredivisie van de Nederlandse metal scene heeft gevestigd. Zowel muzikaal als tekstueel is ‘Apocalypse & Chill’ een erg aangename ontdekkingsreis die bij elke luisterbeurt steeds meer van zijn geheimen prijsgeeft. De band heeft in de loop der jaren een erg sterke groei doorgemaakt en afgaande op wat men op dit nieuwe album laat horen zal die groei zich alleen maar gaan doorzetten. ‘Apocalypse & Chill’ is (wederom) een dijk van een plaat geworden en de toekomst ziet er dan ook erg rooskleurig uit voor Delain!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.