Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Total Annihilation – …On Chains of Doom
Czar Of Crickets
Release datum: 07 februari 2020
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 24 januari 2020
“‘Uitstekende comeback van deze Zwitsers!”
8/10

Na de release van hun tweede album ‘Extinction’ in 2012 begon het te rommelen in de line-up van de Zwitserse thrashers Total Annihilation uit Basel. De band bracht begin 2014 nog wel de split ‘Southern Devastation’ samen met de Zuid-Duitse thrash metal bands Traitor en Torment Tool uit, maar lag daarna enkele jaren min of meer op gat. Met de toevoeging van bassist Niggi Denger en drummer Michael Lautenschläger werd de line-up in 2018 gecompleteerd en kon er eindelijk weer aan nieuw materiaal gewerkt worden.

Met ‘… On Chains of Doom’ keert Total Annihilation in februari terug aan het front met acht alles vernietigende thrash metal tracks. Ondanks dat het op release gebied stil was rondom Total Annihilation, heeft de band de tijd gebruikt om zich verder te ontwikkelen en dat is de nieuwe composities goed af te horen. De Zwitsers overtuigen op alle fronten met een dynamische mix van knalharde moderne thrash metal, loodzware en groovende midtempo stukken en een flinke dosis melodie. De krachtige en heldere productie verzorgd door producent Christoph Brandes in de Iguana Studios zorgt er voor dat de groovende thrash metal van Total Annihilation heerlijk lekker uit de verf komt, waarbij de strakke ritmesectie een prominente plaats in de mix heeft gekregen en met name de ronkende en kletterende bas van Niggi Denger het geluid van Total Annihilation wat extra smering geeft. Maar ook het gitaartandem Nicolas Stelz en Jürgen Schmid toveren de één na de andere vette thrash metal riffs uit hun gitaarhals. De rauwe zang van frontman Daniel Altwegg past perfect bij het moderne thrash metal geluid van Total Annihilation. Zo neutraal als Zwitserland zich gedurende de laatste twee wereldoorlogen zich opstelde, zo neutraal zijn ook de teksten over oorlogsthema’s van Total Annihilation. Al neemt de band in het nummer ‘Experience The Terror’ ook duidelijk stelling tegen xenofobie, waarmee de band zich dus toch ook aan maatschappijkritische teksten waagt.

Total Annihilation laat op ‘…On Chains of Doom’ in ieder geval een zeer volwassen en uitgebalanceerd geluid horen, waarmee de band zich bij menig thrash metal liefhebber ongetwijfeld in de kijker zal weten te spelen. Uitstekende comeback van deze Zwitsers!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.