Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dead Kosmonaut – Gravitas
High Roller Records
Release datum: 31 januari 2020
Tekst: Jan-Simon Hoogschagen – 17 januari 2020
“‘Gravitas’ van Dead Kosmonaut is vooral Iron Maiden wat de klok slaat. Is het slecht? Nee. Is het origineel? Niet bepaald. Wat het wel is, is een zeer vermakelijk en vooral vakkundig in elkaar gedraaid album dat je voortdurend meeneemt naar de gloriedagen van de heavy metal.”
7.5/10

De niet aflatende klimaatverandering zorgt soms voor verrassingen. Zo is een paar jaar geleden in het koude noorden, Zweden om precies te zijn, van onder het smeltende gletsjerijs een opmerkelijk goed geconserveerde versie van Iron Maiden anno 1982 tevoorschijn gekomen. Iedereen dacht dat deze subsoort al jaren geleden uitgestorven was, maar toen alles netjes opgedroogd was konden de versterkers aangezet worden en warempel: een volmaakte Iron Maiden kloon stond klaar om de wereld stormenderhand te veroveren, te beginnen met Zweden. De band name generator spuugde als alias “Dead Kosmonaut” uit en intussen zijn we drie albums verder. Eigenlijk tweeëneenhalf, want het vorig jaar uitgebrachte ‘Rekviem’ is eigenlijk een minialbum.

Het nu voor ons liggende nieuwe werkstuk ‘Gravitas’ biedt pure Iron Maiden pastiche, vermengd met wat progressieve heavy metal zoals dat ooit door Queensrÿche ten gehore werd gebracht. Maar het is nog steeds vooral Iron Maiden wat de klok slaat, niet in het minst door de zeer Dickinsoniaanse voordracht van zanger Pelle Gustafsson en de zeer verdienstelijke dubbele gitaren van Fredrik Folkare en Pär Fransson. Zelfs in de thematiek zoals die uit de songteksten naar voren komt lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en we ergens tussen ‘Number Of The Beast’ en ‘Piece Of Mind’ zijn beland.

Wat moeten we hier nu mee? Is het slecht? Nee. Is het origineel? Niet bepaald. Wat het wel is, is een zeer vermakelijk en vooral vakkundig in elkaar gedraaid album dat je voortdurend meeneemt naar de gloriedagen van de heavy metal. Het grootste (cynici zouden kunnen zeggen enige) verschil met Maiden-tributebands is het feit dat Dead Kosmonaut eigen nummers schrijft en speelt en dat best goed doet. Van redelijk rechttoe-rechtaan metal songs zoals ‘Iscariot’s Dream’ tot epische werkstukken als ‘Heaven/Hell’ en ‘Dead Kosmonaut (parts I & II)’, er valt genoeg te genieten voor de metalfan die met weemoed terugdenkt aan de goede oude tijd toen alles (natuurlijk) veel beter was. Tijd om het battle vest uit de kast te halen en er een extra patch op te naaien!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.