Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Crobot – Feel This
Mascot Records
Release datum: 3 juni 2022
“Dit is voor de metalfan met heimwee naar die goeie ouwe New Wave of British Heavy Metal. Opgewarmd en aangepast naar de smaak van de eenentwintigste eeuw, dat dan weer wel.”
7.5/10
Jan Simon Hoogschagen I 17 mei 2021

Het scheelt maar één letter, maar het is een wereld van verschil. Toen ik het album ‘Feel This’ onder ogen kreeg dacht ik even dat Dave Grohls metalobsessie helemaal uit de hand liep. Met ‘Dream Widow’ heeft hij zijn liefde voor extreme metal weer eens kenbaar gemaakt en nu is er ook een deel 2 van het bizarre Probot project uit 2004? Ho, stop! Goed lezen joh, er staat geen Probot, het is Crobot…

Even omschakelen dus, want in plaats van de grap annex liefdesverklaring van Grohl is dit het vierde album van een Amerikaanse band die nog het best omschreven kan worden als wat er zou gebeuren als Soundgarden ooit had besloten dat het eigenlijk liever Volbeat wilde zijn. Maar waar je met Volbeat af en toe nog kunt lachen, ook al vind je de band nog zo verschrikkelijk, daar is Crobot (met een C dus!) bloedserieus. Misschien was het toch niet zo’n goede vergelijking, zelfs al zijn beide bands geen onbekenden voor elkaar. Crobot komt op ‘Feel This’ in ieder geval over als een blast from the past, een ouderwetse hardrock band die op de intergalactische snelweg het verkeerde wormgat heeft genomen en veertig jaar te laat op aarde is geland.

Wanneer je ‘Feel This’ opzet dan is het moeilijk niet te denken aan al die sterren van lang geleden, de namen die ooit op de lippen lagen van iedere metalfan maar nu – op een uitzondering na – vergeten zijn. Wie luistert er nog naar Dio, Tokyo Blade, Savatage, Loudness, Warrior en al dat soort bands? Niemand? Nou nee dus, het lijkt erop dat de mannen van Crobot een uitgebreide verzameling in de platenkast hebben staan. Gelukkig zijn de typische hoge uithalen achterwege gelaten bij deze geslaagde hommage aan een tegenwoordig niet meer zo populair genre. Slechts door op details te letten is te horen dat dit geen vergeten werkje uit de jaren tachtig is. Zo is de productie helemaal van deze tijd, vooral de drums zijn goed aanwezig in een tamelijk massief geluid. De gitaren zijn net even wat vetter, het tempo ligt hoger dan in opa’s tijd en her en der is wat grunge-invloed te horen. Maar dat zijn slechts details die niet kunnen verhullen dat Crobot een vreemde eend in de bijt is. Niks death, black, sludge, post of wat voor extreme metalsoort dan ook. Op ‘Feel This’ geen screams, grunts, drop d stemmingen en andere moderne fratsen. Dit is voor de metalfan met heimwee naar die goeie ouwe New Wave of British Heavy Metal. Opgewarmd en aangepast naar de smaak van de eenentwintigste eeuw, dat dan weer wel.