Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Opeth – In Cauda Venenum (Extended Edition)
Moderbolaget Records / Atomic Fire Records 
Release datum: 13 mei 2022
“Wie het er voor over heeft, zal er van genieten. De drie nieuwe songs zijn ook erg mooi en typisch Opeth en voor die band geldt: hoe meer hoe liever”
9/10
Vera Matthijssens I 20 maart 2022

Ook Opeth is terug aan het toeren geslagen na het huisarrest vanwege het virus. Op het moment dat we dit schrijven, spelen zij hun laatste show van een Amerikaanse tournee met Mastodon en Khemmis. Dat zal deugd doen om de nieuwe songs live te brengen, want het meest recente album ‘In Cauda Venenum’ kwam uit op 27 september 2019. Dat was al een lijvig pronkstuk met 2 cd’s vanwege de Engelse en Zweedse versie.

Nu komt er weer een nieuwe editie, bestaande uit 3 cd’s. Er blijken namelijk nog drie songs van de schrijfsessie voor dit album opgedoken en die staan nu netjes in beide talen op deze derde schijf. We gaan hier geen polemiek voeren over reissues die trouwe fans doen knarsetanden of er een bitterzoete smaak aan overhouden omdat men ‘achteraf nog net iets specialer uitbrengt’, maar als fan van de band besloot ik die extra songs toch even onder de loep te nemen. Het zijn drie compacte songs naar Opeth’s gewoonte, ze klokken af rond 4 minuten. Je hebt een extra half uur Opeth muziek en dat is altijd meegenomen aangezien topkwaliteit ook nu uit de boxen spat. Het losjes gespeelde, semi-akoestische ‘The Mob’ / ‘Pöbeln’ is progressieve rock met cleane zang op z’n best. De stuwende rock van ‘Width Of A Circle’ / ‘Cirkelns Riktning’ wordt vrijpostig voorzien van Hammondorgel en is bepaald catchy met schitterende gitaarsolo’s op een achtergrond vol grandeur. De luchtige verheven zang doet jazzy aan. Het devote begin van ‘Freedom &Tyranny’ / ‘Frihet & Tyranni’ staat weer in het teken van Hammondorgel, terwijl strijkers de gewijde sfeer beklemtonen. De met lichte snik in de stem gezongen tekst komt me meteen bekend voor. De melodie is bijzonder pakkend! Een psychedelisch tintje verschijnt in de song die zowel gevoelige als snelle solo’s op gitaar te bieden heeft.

Ook op 13 mei komt er een ‘Connoisseur editie’ uit. Dat klinkt een beetje blasé, maar het is gewoon alles op vinyl in een mooie box. Uiteraard zal dit niet goedkoop zijn, maar het wordt wel allemaal uiterst verzorgd gepresenteerd en Travis Smith zette zich terug aan het werk om nog wat verse illustraties toe te voegen. Wie het er voor over heeft, zal er van genieten. De drie nieuwe songs zijn ook erg mooi en typisch Opeth en voor die band geldt: hoe meer hoe liever.