Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Christian Liljegren – Melodic Passion
Melodic Passion Records
Release datum: 26 maart 2021
“Als klassieke hardrock acts als Dio, Rainbow, The Sweet, Thin Lizzy, Uriah Heep en Whitesnake er nog steeds voor zorgen dat de adrenaline door het lijf gepompt wordt, is dit album wellicht interessant voor je.”
6/10
Patrick Verhoeven I 10 maart 2021

Christian Liljegren kennen we van bands als Narnia, Audiovision, Divinefire, Golden Resurrection en The Waymaker. 2021 markeert het jaar waarin hij 35 jaar actief in de muziek is en hij heeft inmiddels bijna 40 releases op zijn naam staan. Ondanks dat hij al eerder albums onder zijn eigen naam heeft uitgebracht (‘Ett Liv Jag Fått Att Leva’ in 2002 en ‘Kraft’ in 2015) is ‘Melodic Passion’ het eerste album waar Christian bij elk moment van het album betrokken is; van het componeren van alle nummers (samen met Stephen Carlson), het schrijven van de teksten en ook als producer (samen met Olov Andersson & Viktor Stenqvist).

Waar veel van de acts waarin hij actief is meestal garant staan voor neoklassieke heavy/power metal, gooit Liljegren het deze keer over een hardrock boeg. Het resulteert in een album vol makkelijk in het gehoor liggende, eenvoudige, haast simplistische deuntjes (‘This Is My Love Song’, ‘I Breathe’). Veel tracks zijn gebouwd op refreinen die veelvuldig herhaald worden, lichtjes ondersteund door wat lauwe gitaren. In de biografie mag Liljegren het dan hebben over ‘virtuous guitar playing’, ik kom het nergens tegen. Het wordt geen moment zwaar, intens, innovatief of agressief: de nadruk ligt volledig op de melodieuze uitwerking. Op zeer spaarzame momenten lijkt er goed geluisterd naar de grote namen (Dio) en zijn tracks op een enigszins gelijke wijze ingekleurd (‘The Rock’), maar ook strijkers en een akoestische gitaar (‘This Is My Love Song’) kom je op het album tegen. De tien tracks mogen gemakkelijk wegluisteren, ze leiden helaas nergens tot tracks die verrassend voor de dag komen of die over langere tijd weten te boeien. Een dertien in een dozijn album? Jij zegt het …

Als klassieke hardrock acts als Dio, Rainbow, The Sweet, Thin Lizzy, Uriah Heep en Whitesnake er nog steeds voor zorgen dat de adrenaline door het lijf gepompt wordt, is dit album wellicht interessant voor je. Het album is verworden tot een persoonlijke inkleuring van een carrière (niets mis mee, uiteraard!), maar helaas spreekt de muzikale kleurstelling van dit werkje mij niet voldoende aan.