Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Burning Witches, The Guardian in Hell, Diest (BE) – 18 mei 2023

“De band is in topvorm en bewijst op niet mis te verstane wijze dat ze live nog een stuk sterker voor de dag komen dan op plaat”
Met ‘The Dark Tower’ heeft de Zwitserse all-female metal formatie Burning Witches weer een zeer verdienstelijk nieuw album afgeleverd. De energie die ze tijdens live-optredens etaleren is op plaat echter moeilijk te evenaren en dus wordt er besloten om de nieuwe nummers maar eens in een live-setting te gaan beluisteren. Daar er in Nederland geen CD-release shows gepland zijn, wordt er uitgeweken naar onze zuiderburen, waar de dames in een bomvol rock-café Hell in Diest laten horen dat er letterlijk en figuurlijk muziek zit in het Burning Witches materiaal.
25 mei 2023 I Tekst: Sjak Roks | fotografie: Sjak Roks

Het is de eerste keer dat we rock-café Hell bezoeken, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn. Als rock-liefhebber waan je je eerder in de hemel dan in de hel, want Hell biedt alles wat je jezelf als metal fan kunt wensen. Naast het café is een grote parkeerplaats aanwezig maar je moeiteloos en kosteloos je auto kunt parkeren, het personeel is erg vriendelijk, er heerst een lekkere sfeer en ook de zaal zelf is uitermate geschikt voor intieme metal shows. Bij aankomst gaan we eerst op zoek naar Destruction-gitarist Damir Eskic, die voor deze gelegenheid als toer manager fungeert, om te kijken of we even bij kunnen babbelen met één van de heksen. Drumster Lala Frischknecht blijkt een enthousiaste spraakwaterval te zijn die gaarne bereid is om ons bij te praten over de laatste stand van zaken binnen de band. Overigens krijgen we ook ruimschoots de gelegenheid om de andere dames te spreken, daar die erg toegankelijk zijn en ruim te tijd nemen om hun fans te woord te staan.

Voordat Burning Witches hun nieuwe materiaal op ons afvoeren heeft de Belgische band The Guardian de schone taak toebedeeld gekregen om de aanwezigen op te warmen. De band bestaat al sinds 1997 en heeft reeds vijf full-length albums op de markt gebracht, waarvan het in 2016 verschenen ‘Lost World’ het sterkst is. Helaas heeft het vijftal te maken met een matig geluid, waardoor de lekkere heavy metal niet optimaal uit de verf komt. Dat heeft gelukkig geen enkele negatieve impact op het enthousiasme van de band en onder aanvoering van zangeres Ginny Claes wordt er toch een erg degelijke show neergezet. The Guardian heeft mijns inziens de hun opgedragen taak dan ook succesvol uitgevoerd en het publiek in de juiste stemming gebracht voor de Burning Witches.

Wanneer de Burning Witches-dames tijdens de intro-tape het podium betreden, zit de sfeer er al goed in en die zal tijdens het optreden alleen maar beter worden. ‘Unleash The Beast’ is een perfect nummer om de show mee te starten, daar het refrein erg catchy en gemakkelijk mee te brullen is. De Nederlandse zangeres Laura Guldemond is prima bij stem en haar krachtige en bij tijd en wijlen schreeuwerige vocalen passen uitstekend bij het opzwepende materiaal van de Witches. Vanwege haar zwangerschap is gitariste Larissa Ernst niet van de partij en zij wordt tijdens deze toer vervangen door The Iron Maidens-gitariste Courtney Cox, die haar rol perfect invult. Het lijkt alsof ze al jaren onderdeel is van de Burning Witches, want de band klinkt erg strak. These witches can play! Het door Romana Kalkuhl geschreven materiaal gaat er in als de spreekwoordelijke koek en met name het reeds genoemde ‘Unleash The Beast’, ‘The Dark Tower’, ballad ‘Tomorrow’ en de toegiften ‘The Witch Of The North’ en ‘Burning Witches’ kunnen (terecht) op veel bijval rekenen. De band is in topvorm en bewijst op niet mis te verstane wijze dat ze live nog een stuk sterker voor de dag komen dan op plaat. Net als een bezoek aan rock-café Hell is ook een bezoek aan een Burning Witches show zeker voor herhaling vatbaar. Het enthousiaste publiek is getuige geweest van een erg energieke show en beloont de band na de toegiften dan ook volkomen terecht met een ovationeel applaus. Sterk staaltje “witchcraft”!

Setlist Burning Witches:
1. Unleash The Beast
2. Wings Of Steel
3. Sea Of Lies
4. Dance With The Devil
5. We Stand As One
6. Lucid Nightmare
7. The Dark Tower
8. Tomorrow
9. Hexenhammer
10. World On Fire
11. Flight Of The Valkyries
Toegift:
12. The Witch Of The North
13. Burning Witches