Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Bodyfarm – Dreadlord
No Dust Records
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Sicktus – 24 september 2019
“De explosiviteit en imponerende, rauwe kracht van een artillerie barrage, gekoppeld aan de dodelijke precisie van een meedogenloze sniper: elke track is raak.”
8.6/10

Een heel dubbel gevoel overspoelt me, wanneer ik de nieuwe Bodyfarm voor het eerst opzet. Ja, het is gaaf dat er (eindelijk!) weer een schijf is van één van de beste death metal bands uit Nederland, maar tegelijkertijd is er de wetenschap dat zanger Thomas Wouters tussen opnemen (2018) en uitkomen van ‘Dreadlord’ is overleden. Dit album is daarmee in feite zijn muzikale zwanenzang geworden. En om vast te verklappen waar deze review naartoe gaat: wat een beest van een zwanenzang is ‘Dreadlord’ geworden.

Sinds de debuut EP/demo uit 2010 heeft Bodyfarm haar stijl aardig weten te perfectioneren. De eerste langspeler (‘Malevolence’ uit 2012), opvolger ‘The Coming Scourge’ (2013) en de tot voorkort meest recente ‘Battle Beast’ (2015) zetten allemaal telkens een doelgerichte stap voorwaarts en waren steeds weer een tik beter dan het eerdere werk. Ook op ‘Dreadlord’ slaagt de band uit de Keistad daar weer in – en dat is verdomd knap.

Doekjes worden nergens om gewonden, op opener en titeltrack ‘Dreadlord’ wordt de botte Dismember zaagmachine wordt uit de kast getrokken en ouderwets hakkend, scheurend, zagend, groovend, swingend en verpulverend blijft de band 40 minuten lang in standje keihard catchy beuken doorstampen – ok, met uitzondering van het gevoelige akoestische intermezzo ‘Eternal’ dan. Bodyfarm doet op ‘Dreadlord’ bij vlagen denken aan Bolt Thrower, Unleashed, maar ook een band als Grave. De mannen zijn uiterst doeltreffend, de sound krachtig, de songs impactvol, pakkend. De explosiviteit en imponerende, rauwe kracht van een artillerie barrage, gekoppeld aan de dodelijke precisie van een meedogenloze sniper: elke track is raak. M’n favoriete tracks (naast het midtempo monster ‘We Sailed To Death’ halverwege) zitten denk ik aan het eind: ‘Faces Of Death’ is een onstuitbare pletwals, ‘Undead Warmachine’ gaat daar nog eens dunnetjes overheen qua vuurkracht. Kneitervette death metal schijf die elke oldschool death metal liefhebber klakkeloos kan aanschaffen. Bodyfarm swingt met botte bijl.

‘Dreadlord’ komt uit op CD en diverse smaken vinyl en wie wil doneren om meer onderzoek mogelijk te maken naar een geneesmiddel tegen die ongelooflijke kloteziekte kanker, kan dat doen bij het KWF.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.