Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Bloodbound – Creatures Of The Dark Realm
AFM Records
Release datum: 28 mei 2021
“Goed nieuws voor de fans van weleer, maar ook voor de nieuwe aanhang van de band. Dit is echt een album met twee gezichten.”
8/10
Jori van de Worp  I 18 mei 2021

De geschiedenis van het Zweedse Bloodbound gaat zo ver terug als 2005, wanneer de band met hun debuut ‘Nosferatu’ op de proppen kwam, tegenwoordig een cultklassieker in de Scandinavische metal. In de daaropvolgende jaren heeft de band zich continu ontwikkeld en die ontwikkeling is van Iron Maiden-esque heavy/power metal richting een Sabaton geluid gegaan. Op de laatste twee albums, die een opvallende obsessie met draken blootlegden, lagen deze invloeden er wel erg dik bovenop. Op ‘Creatures Of The Dark Realm’ lijkt de band echter weer deels terug te keren naar het eerdere geluid en wordt ook de drakenfetisj gelaten voor wat het is. Goed nieuws voor de fans van weleer, maar ook voor de nieuwe aanhang van de band. Dit is echt een album met twee gezichten.

De titelsong opent het album en legt vooral de link met het geniale ‘Stormborn’ album uit 2014. Met een uiterst meezingbaar refrein, een hoge dosis aan toetspartijen van oprichter en voornaamste songwriter Fredrik en uiteraard de herkenbare hoge zang van Patrik weet Bloodbound direct zijn grootste troefkaarten te trekken. Met de single ‘When Fate Is Calling’ weet ook dat Sabaton achtige geluid een voet tussen de deur te krijgen. ‘Eyes Come Alive’ laat Patrik in zijn beste Rob Halford benadering een sinistere “touch of evil” horen. Samen met ‘Face Of Evil’ en de eerder beschreven titelsong hebben we daarmee mijn persoonlijke favorieten wel te pakken. Deze staan tegenover de Sabaton-klonen die we van de drakenalbums kennen, ‘Death Will Lead The Way’ en ook zeker ‘March Into War’ zijn gewoon Sabaton nummers met een betere zanger.

Liefhebbers van de band, oud en nieuw, kunnen dit nieuwe ‘Creatures Of The Dark Realm’ gerust in huis halen. Het afstappen van het drakenbeleid geeft Bloodbound dat stukje eigenheid terug en maakt dit album een stuk dynamischer dan zijn voorgangers. En daarbij, dit is gewoon een kneitergoede band met fantastische muzikanten, voor de power metal fanaat die nog niet bekend is met Bloodbound is er ook geen reden om dit album niet te beluisteren.