Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Burning Witches – The Witch Of The North
Nuclear Blast
Release datum: 28 mei 2021
“Fantastisch om te horen hoe hard deze jonge band gegroeid is en hoe moeiteloos ze een compleet andere stijl weten te integreren in hun eigen geluid.”
8.5/10
Jori van de Worp  I 18 mei 2021

Wie tegenwoordig “heavy metal uit Zwitserland” zegt, zegt “Burning Witches”. Opgericht in 2015 hebben de vijf dames een vliegende start gemaakt. Ze hebben op toonaangevende festivals als Wacken gespeeld en zijn nu al toe aan het vierde studioalbum. ‘The Witch Of The North’ is de opvolger van ‘Dance With Of The Devil’ uit 2020 en is een opvallende afwijking van pad wat de vier Zwitserse dames plus Nederlandse zangeres tot nu toe gebaand hebben.

Waar ‘Dance Of The Devil’ en ook voorgangers ‘Hexenhammer’ en het titelloze debuut uitblonken in gewoon vlammende heavy metal old school style, is ‘Witch Of The North’ gebouwd om een Noors mythologisch thema. Daarbij hoort een grootser geluid wat direct bij het Ensiferum ademende intro en het daaropvolgende titelnummer duidelijk is. De zware riff van dit nummer ademt duidelijk meer in een richting als Amon Amarth, en dat is niet de laatste keer op dit album dat die vergelijking op zal komen. Gelukkig is er ook gewoon nog een hoop herkenbaar als Burning Witches en niet in de laatste plaats de vocalen van Laura, een van de meest veelbelovende zangeressen aan ons Nederlandse metalfront. Ook de jankende gitaren van Romana zijn weer alom aanwezig, aangevuld met nieuwe invloeden van Larissa, die de eveneens Nederlandse Sonia vervangt. Het is vooral op het volgende snelheidsmonstertje ‘Tainted Ritual’ dat de goede chemie tussen bassist Jeanin en drummer Lala lekker naar boven komt. Met de volgende twee stukken komt dat grootse geluid weer duidelijk terug en zeker ‘Flight Of The Valkyries’ is puur genieten, Laura weet hier tegelijk krachtig en breekbaar te klinken, een ijzersterke interpretatie. Een puur breekbare kant komen we overigens tegen op ‘Lady Of The Woods’. Deze ballad markeert trouwens de overgang naar het tweede deel van het album, waar we Burning Witches weer meer als traditionele metal band mogen horen. Stukken als ‘Thrall’ en zeker ook ‘Dragons Dream’ zullen de harten van menig liefhebber van de eighties sneller doen kloppen.

Fantastisch om te horen hoe hard deze jonge band gegroeid is en hoe moeiteloos ze een compleet andere stijl weten te integreren in hun eigen geluid. De toekomst voor onze witches ziet er verguld uit. Dit najaar mogen ze mee op tour met Duitse grootheden Primal Fear, mits de covid situatie het toelaat natuurlijk. Vingers gekruist, en tot die tijd gewoon lekker thuis de haren laten zwiepen op ‘Witch Of The North’. Zoals inmiddels traditie is heeft de band nog een cover opgenomen van een klassieker, na vlammende vertolkingen van ‘Battle Hymn’, ‘Holy Diver’ en ‘Jawbreaker’ kunnen we ons binnenkort dus verlekkeren op een Burning Witches versie van de Savatage klassieker ‘Hall Of The Mountain King’.