Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Bleed From Within – Fracture
Century Media
Release datum: 29 mei  2020
“Fracture’ is een boodschap die aangekomen is van een band die de puntjes op de i zet en zomaar eventjes tot de top van moderne metal komt te behoren.”
9/10
Koen de Waele I 15 mei 2020

‘Fracture’ is ondertussen het vijfde album voor deze Schotten. Tussen 2014 en 2017 zat de band serieus in de put. Problemen met de muziekindustrie die ze wat uitspuwden waren de grootste bekommernissen. Zo erg dat gitarist Martyn Evans uiteindelijk de band verliet, en met Martyn waren ze ook een begenadigd schrijver kwijt. De jonge Steven Jones kwam er dan bij als vervanger.

De band leverde met ‘Era’ een heel sterke terugkomer af. Ondertussen gaat het hun terug voor de wind en werd ruim op voorhand de eerste en wel heel sterke single/video ‘The End Of All We Know’ uitgebracht. Dit is ontzettend technisch gespeelde moderne metal op zijn best. De razende zang en brulpartijen van Scott Kennedy krijgen nog een extra boost door de heldere zang van Steven Jones. Het maakt dit nummer tot een tomeloze brok van energie en een instant hit. Voor het volgende ‘Pathfinder’ werd inspiratie geput uit de mooie Schotse hooglanden. Een break met lompe hardcore breaks bewijst dat Bleed From Within meerdere genres meester kan en zich niet laat vastpinnen in een hokje. Ook op de tweede single ‘Into Nothing’ hoor je terug die verslavende maar toch bikkelharde riffs met harmonieuze zangpartijen. Alleen op titelnummer ‘Fracture’ wordt het gas wat ingehouden. Hoewel er af en toe ook wel eens de beuk ingaat. Wat verder komt Matt Heavy van Trivium op Night Crossing een stukje meespelen. ‘A Depth That No One Dares’ ontpopt zich tot een onbarmhartig en potige afsluiter waar thrash, metalcore en deathcore zowat allemaal in verwerkt zijn. ‘Fracture’ is een boodschap die aangekomen is van een band die de puntjes op de i zet en zomaar eventjes tot de top van moderne metal komt te behoren.