Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blame Zeus – Seethe
Rockshots Records
Release datum: 08 november 2019
Tekst: Leon Vonk – 20 oktober 2019
“Muziek hoeft niet altijd origineel te zijn om goed te klinken, en dat is gelukkig ook het geval bij Blame Zeus.”
7.3/10

Het is niet vaak dat ik een Portugese metal band voorbij zie komen, de enige andere band die mij te binnen schiet is Moonspell. Daar komt nu dus verandering in want Blame Zeus komt uit de tweede grootste stad van het land, Porto. Ze zijn al sinds 2010 samen muziek aan het maken en brachten hun debuutalbum ‘Identity’ uit in 2014 en diens opvolger ‘Theory Of Perception’ volgde in 2017. Toch wisten de Portugezen niet door te breken tot het internationale publiek, de band besloot dus om wat veranderingen in het geluid door te voeren. Zo zou de muziek donkerder, zwaarder, en progressiever worden, het resultaat hiervan is te vinden op het nieuwste album ‘Seethe’.

De band heeft een album gemaakt met een overkoepelend thema, “ongeuite haat, stille pijn die transformeert in poëzie”, zoals zij zelf omschrijven. Wat dit betekent weet ik niet, dus dat mag de luisteraar zelf invullen. De band maakt muziek die een aantal invloeden samenvoegt, zoals Alice In Chains, Creed en Tool. Toch is het lastig om de muziek van de band echt uniek te noemen, de prog invloeden zijn erg subtiel en blijft de muziek altijd wel een beetje lijken op wat andere bands doen. Maar muziek hoeft niet altijd origineel te zijn om goed te klinken, en dat is gelukkig ook het geval bij Blame Zeus. De liedjes zijn best wel aardig en muzikaal gezien helemaal in orde, dit wordt nog eens versterkt door een prima productie die lekker ‘dik’ klinkt. Wat ook in het voordeel werkt van de band is zangeres Sandra Oliveira. Het komt niet vaak voor dat zangeressen in dit soort bands spelen én goed kunnen zingen. Ze heeft een wat lagere stem dan wat je normaalgesproken bij een zangeres zou verwachten, maar het geeft de band wel een unieke klank in de verder minder unieke sound. Eigenlijk valt er weinig op de muziek aan te merken.

Soms heb je geen behoefte aan een nieuw geluid maar wil je gewoon de muziek horen die vertrouwd aanvoelt. Blame Zeus heeft met ‘Seethe’ gewoon een prima album gemaakt die daaraan voldoet en de moeite waard is om op te zetten. Toch zijn dit niet de albums die zorgen voor een internationale doorbraak of hoge scores, daarvoor is nét iets meer nodig. Ofwel een origineel geluid of uitmuntende liedjes/muzikanten, en dat is niet het geval. Misschien dat de band in het festivalcircuit wel door Europa kan reizen met hun muziek, daar is het zeker goed genoeg voor. Een leuke band om in de gaten te houden en vanaf nu mijn favoriete band uit Portugal.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.