Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Aronious – Perspicacity
The Artisan Era
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Job van Dongen – 01 maart 2020
“Zet hooks maar uit je hoofd – daarvoor is ‘Perspicacity’ veel te willekeurig en lijken stukken hun doel vaak compleet te missen.”
4/10

Wat Aronious uit Wisconsin doet is heel knap, als je nog onder de indruk kan raken van hoe goed en snel iemand zijn instrument kan bespelen. Als je daarentegen niet zo snel van je sokken wordt geblazen door technisch vernuft dan lijkt het me onverstandig dat je ‘Perspicacity’, de debuut langspeler van dit Amerikaanse kwintet, een kans geeft. Want heel eerlijk – technisch imponeren is het enige waar deze heren op uit zijn.

Het begint al erg matig. Zo opent men met een vaal, nep klinkend keyboard-orkestje en veel atonaal geneuzel op ‘Perspicacity Part I’ wat voor de eerste twee minuten praktisch nergens heen gaat waarna we getrakteerd worden op een onnavolgbare technische death metal beukbende die zich nog het meest probeert te meten met Rings of Saturn en de eerdere platen van The Faceless. Wat die bands beiden echter heel goed weten uit te vergroten is de dunne lijn tussen sterke hooks, explosieve techniek en hebben daar hun respectievelijke balans in gevonden. En laat nu alleen de explosieve techniek in Aronious overeind blijven.

Zet hooks maar uit je hoofd – daarvoor is ‘Perspicacity’ veel te willekeurig en lijken stukken hun doel vaak compleet te missen. Dynamiek valt op de plaat ook ver te zoeken; denk maar niet dat je al te veel soelaas geboden wordt want de stukken waar men de voet van het gaspedaal af haalt zijn op een hand te tellen. Als die hand twee vingers mistte. Nee, laat dit maar lekker liggen en buig je liever over betere muziek binnen dit genre.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.