Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Scarlean – Soulmates
Self Released
Release datum: 29 november 2019
Tekst: Jan-Simon Hoogschagen – 29 februari 2020
“Soulmates’, het derde album van de Franse formatie Scarlean is voor ons Nederlanders vooral interessant vanwege het feit dat deze alternative / nu metal band Anneke van Giersbergen heeft weten te strikken voor een gastbijdrage.”
5.7/10

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘Soulmates’, het derde album van de Franse formatie Scarlean is voor ons Nederlanders (en eigenlijk voor de rest van de wereld evenzeer) vooral interessant vanwege het feit dat deze alternative / nu metal band Anneke van Giersbergen heeft weten te strikken voor een gastbijdrage. Het nummer waarop de Brabantse sirene meedoet is een cover van het bekende Black nummer ‘Wonderful Life’ dat al door jan en alleman is opgenomen. Waarschijnlijk had Scarlean hoge verwachtingen van de samenwerking met een coryfee als Van Giersbergen, maar ongewild is ‘Wonderful Life’ exemplarisch voor het hele album. Er zijn voldoende momenten waarop haar kwaliteit in alle glorie te horen is. Tegelijkertijd lijkt het alsof ze niet volledig bij de les was, want af en toe klinkt het nogal op het randje, iets wat niet helemaal past. Was het een haastklus? Wie zal het zeggen. Anneke heeft in haar intussen lange carrière beter werk afgeleverd.

Wat vooral vervelend is, is dat de overige tien nummers op ‘Soulmates’ het niet halen bij het al dubieuze ‘Wonderful Life’. Er zijn aardige, zij het niet erg originele nu metal momenten à la Korn met hakkende gitaren en veel, heel veel crash cymbals, maar die worden iets te vaak afgewisseld met halfbakken ballads. Het komt zelfs regelmatig voor dat songs qua tempo en zangstijl duidelijk ballads zijn en tegelijkertijd gecombineerd worden met stevige nu metal gitaren en een overall gothic geluid, wat een vreemd en niet altijd even geslaagd effect geeft. Dat is nog niet het ergste. Het belangrijkste euvel van ‘Soulmates’ is de geringe variatie. Bijna elk nummer klinkt als het vorige, met uitzondering van de Anneke van Giersbergen bijdrage dan. Daar had Scarlean mee weg kunnen komen als de songs iets van een meebrulfactor hadden, of iets anders waardoor ze blijven hangen. Helaas, het is het ene oor in en het andere weer uit. Dat, plus het feit dat de hoogtijdagen van nu metal anno 2020 toch echt wel voorbij zijn en ‘Soulmates’ daardoor iets belegens heeft, maakt dat deze release waarschijnlijk snel vergeten zijn. Zelfs Anneke kan daar weinig aan veranderen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.