Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Apparatus – Yonder Yawns The Universe
Seed Of Doom Records
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Pim Blankenstein – 12 september 2019
“Dit levert fascinerend luistermateriaal op dat je niet consumeert als hapklare brokken.”
8.5/10

Het Nederlandse label Seed Of Doom Records timmert goed aan de weg. De focus ligt op death metal en (gelimiteerde) vinyl releases. Tot dusverre is alles wat via hen is uitgekomen ook erg interessant te noemen. Dat kan ik zonder enige twijfel ook over de vijfde release van het label zeggen.

‘Yonder Yawns The Universe’ is het tweede album van Apparatus. Dit vijftal uit Denemarken is sinds 2012 actief en heeft dus al een volledig album op hun naam staan evenals een drietal EP’s en een demo. Op drums vinden we overigens Tuna terug die in meerdere bands actief is. De bekendste zijn denk ik Phrenelith en Hyperdontia. Hoewel Apparatus ook death metal speelt, is het niet echt te vergelijken met de hiervoor genoemde bands. Daarvoor klinkt Apparatus te eigenzinnig.

De composities hebben karakteristieke trekjes. Noem het avant-garde of dissonant, feit is dat we hier met een bijzonder album te maken hebben. Je hoort raakvlakken met Morbid Angel of een band als Portal. Kortom, de heren schuwen het experiment niet. Dit levert fascinerend luistermateriaal op dat je niet consumeert als hapklare brokken. Nee, dit is een werkstuk waar je tijd in moet steken want het vergt wel wat van je. Na een dik half uur (zo lang duurt de LP met acht songs) kijk je verdwaasd en verward voor je uit. Wat heb ik net gehoord? Zo apart als de titel ‘Yonder Yawns The Universe’ klinkt, zo apart is de muziek ook. Absoluut niet geschikt voor tere zieltjes is dit een album dat op termijn kan uitgroeien tot een klassieker in het experimentele death metal genre.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.