Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Anvil – Impact Is Imminent
AFM Records
Release datum: 20 mei 2022
“Het matige materiaal kan echter niet verbloemen dat Robb Reiner nog steeds een begenadigd drummer is en ook de riffs en solo’s van Lips zijn bij tijd en wijlen het aanhoren wel waard, maar het probleem is dat een en ander verpakt is in niet al te sterke composities”
6.7/10
Sjak Roks I 10 mei 2022

De lange carrière van de Canadese formatie Anvil heeft vele hoogtepunten maar ook zeker vele diepe dalen gekend. De heren waren ten tijde van hun eerste drie platen een grote inspiratie-bron voor menig hedendaagse mega-act, terwijl het grote succes voor hunzelf uitbleef en dat ondanks het kwalitatief zeer hoogstaande song materiaal uit die periode. Na de eerste drie platen ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met de kwaliteit van hun albums en als gevolg daarvan ook met de populariteit van onze Canadese vrienden. Dat is prachtig en behoorlijk indrukwekkend in beeld gebracht in de in 2009 verschenen documentaire ‘Anvil: The Story Of Anvil’ en juist die film zorgde weer voor een enorme opleving, waardoor de band al ruim tien jaar de ene na de andere toer afwerkt (met uitzondering van de Corona-periode dan natuurlijk).

Helaas heeft de film niet gezorgd voor een opleving in het kwaliteitsniveau van het song materiaal, want de na 2009 uitgebrachte albums waren op zijn best middelmatig te noemen. Aan de muzikaliteit van de heren valt niet te twijfelen, want alles werd wel strak neergezet en met name drummer Robb Reiner behoort mijns inziens nog steeds tot de beste drummers in het genre. Maar de cliché-matige en inspiratieloze nummers zorgden ervoor dat albums zoals ‘Anvil Is Anvil’ (uit 2016), ‘Pounding The Pavement’ (uit 2018) en ‘Legal At Last’ (uit 2020) na enkele luisterbeurten de kast ingingen om er daarna nooit meer uit te komen. Helaas moet ik concluderen dat dit met hun inmiddels negentiende studio-plaat ‘Impact Is Imminent’ zeer waarschijnlijk ook gaat gebeuren, want de veertien aanwezige nummers zijn wederom niet uitzonderlijk sterk te noemen. Natuurlijk vindt men het zelf allemaal weer geweldig getuige het gedane statement van Lips: “None of our previous albums blends music and lyrics into as tight a unit as ‘Impact Is Imminent’”. Nou, ik weet niet waar hij die wijsheid vandaan haalt, maar de waarheid ziet er toch enigszins anders uit, al dient te worden gezeg dat dit nieuwe werkstuk wel iets beter is dan hun vorige plaat ‘Legal At Last’.

Echter, net als zijn voorganger is ‘Impact Is Imminent’ een redelijk wisselvallige plaat geworden, waarbij aardige nummers zoals bijvoorbeeld ‘Fire Rain’, het instrumentale ‘Teabag’, ‘Someone To Hate’ en ‘The Rabbit Hole’ afgewisseld worden met ronduit saaie tracks zoals ‘Another Gun Fight’, ‘Don’t Look Back’, ‘Wizard’s Wand’ en ‘Lockdown’ waarbij de verveling al heel snel intreedt. Nergens weet men ook maar in de buurt te komen van de klassiekers van weleer en wellicht kunnen we dat heden ten dage ook niet meer verwachten, maar een band die de nodige krakers zoals ‘Bondage’, ‘Motormount’ en ‘Free as The Wind’ heeft geschreven moet toch tot meer in staat zijn zou je zeggen. Helaas blijkt dat op ‘Impact Is Imminent’ niet zo te zijn en daarom zullen er weinig mensen hierop zitten te wachten. Het matige materiaal kan echter niet verbloemen dat Robb Reiner nog steeds een begenadigd drummer is en ook de riffs en solo’s van Lips zijn bij tijd en wijlen het aanhoren wel waard, maar het probleem is dat een en ander verpakt is in niet al te sterke composities.

Persoonlijk heb ik echter nog altijd een zwak voor deze band en daarom zal ik ‘Impact Is Imminent’ ook zeker aan mijn collectie gaan toevoegen. Echter, ik moet met pijn in het hart concluderen dat de oude Anvil nooit meer zal terugkeren en dat men op dit moment de middelmaat zeker niet ontstijgt. Gelukkig draait men in het live-circuit nog volop mee, want daar weet de band wel de nodige potten te breken. Wellicht dat ze zich daar maar op moeten gaan focussen dan, want de laatste albums hebben absoluut niet weten te overtuigen, deze ‘Impact Is Imminent’ helaas ook niet…