Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Pla Vinseiro: “Op de top van de berg is een kerk en er zweeft heel wat magie rond

Op elk festivalseizoen is Crisix een vaste waarde en tussendoor zijn ze dan nog eens voortdurend op tour. De jaren tachtig thrash met moderne invloeden en een stevige scheut humor, hoewel een serieuze boodschap ook af en toe aanwezig is, zorgden ervoor dat de band een grote schare fans heeft die nog steeds groeiende is. En bovenal, het zijn er dan nog eens supersympathieke gasten bij. Zo spraken we de dag voor de officiële release van het nieuwe album ‘Full HD’ en tussen de repetities door met bassist Pla Vinseiro over het nieuwe album, de donkere afgelopen twee jaar en de toekomst waarop terug volop kan getourd worden.
Koen de Waele Ι 10 mei 2022 

Hallo Pla, binnen afzienbare tijd komt jullie zesde album ‘Full HD’ uit. Lukt het een beetje met de stress?
Het is nogal een stressvolle periode. Het tijdschema is erg nauw en we moeten volop repeteren voor de komende shows. Maar echt nerveus ben ik niet. Er is zoveel te doen dat er geen tijd is om stress te krijgen. We hebben alles onder controle.

Ik heb jullie al enkele keren zien spelen en beleefde telkens de tijd van mijn leven. Hoe blij ben je dat je terug de baan kan opgaan?
Deze band draait rond spelen, dat is het belangrijkste voor ons. We houden wel van studiotijd en opnames maar Crisix is vooral een live- en een tourband. We geloven in die old school manier van leven. Zoveel mogelijk de baan op en op het podium staan. Het is een beetje zoals herboren worden na twee jaar. We zijn dus heel erg blij.

Jullie werkethiek ligt wel heel erg hoog want behalve touren, brachten jullie afgelopen jaren ook heel wat albums uit. ‘Against the Odds’ (2018), ‘Crisix Sessions: #1 American Thrash’ (2019), ‘The Pizza EP’ (2021) en nu alweer ‘Full HD’.
We hebben niet zoveel moeite om nummers te schrijven. We schreven een nummer over pizza en ineens hadden we een EP. We hadden zoveel materiaal toen we begonnen met schrijven, ik schat zo een honderdtal riffs. We hebben ons eigen geluid sinds dag één en we weten wat we zijn. Juist tijdens de productie moet alles nog wat fijngestemd worden. Maar Crisix is Crisix en we zijn Crisix. Het lukt telkens en we zijn heel erg blij met het resultaat.

Wat is het voornaamste bestanddeel van een Crisixnummer?
Het moet vlug zijn maar ook de nodige variatie bevatten. Maar snel en panisch is het belangrijkste. De fundering blijft natuurlijk ouderwetse thrash. Uiteraard met heel wat andere mogelijkheden zoals er een stukje flamenco aan toevoegen. Het resultaat moet kleurrijk en leuk zijn. Er moet de nodige humor inzitten maar het moet ook serieuze stukken bevatten. We houden van het plezier zoals Anthrax het destijds deed.

Hoelang hebben jullie aan het nieuwe album gewerkt?
Dat is nogal moeilijk om uit te leggen. Toen we er voor de eerste keer bij samen zaten, hadden we al heel wat ideeën die soms jaren oud waren. We waren nooit echt gestopt maar dan kwam het coronajaar en na de eerste lockdown begonnen we er serieus aan. De sessies waren best wel lang want de pizza EP en het ‘Full HD’ album werden in dezelfde periode geschreven. Er waren zoveel nummers die we moesten schrijven.

(Een enorm luidruchtig drumgeroffel neemt de bovenhand en Pla laat weten dat de repetities voor de rest van de band begonnen zijn waardoor hij eventjes een rustiger plaatsje opzoekt. )

We hadden al zoveel nummers voor één album, er zat wat voedsel gerelateerd spul bij en zo kwamen we aan de EP. Dan kwam de rest van het concept. Ik schat dat we er ongeveer een jaar aan gewerkt hebben.

Hoe was het eigenlijk in Spanje tijdens corona want de beperkingen waren er wel streng?
We werkten heel veel via Skype. Niemand wist hoelang de beperkingen gingen duren. Maar zodra de meest strenge weg waren, kwam ik naar Catalonië. Ik woon aan de andere kant van Spanje. We maakten hier ergens ons hoofdkwartier en leefden dagelijks samen zoals bands vroeger deden. Pas halverwege de zomer van 2020 begon het leven terug wat ordelijk te worden. Nog niet zoals nu maar je mocht al eens buiten komen.

Van waar ben jij eigenlijk want de naam Vinseiro klinkt nogal Portugees.
Ik ben een Spanjaard maar woon ten noorden van Portugal. Meerbepaald in de streek Galicië en die is nogal verbonden met Portugal.

‘Full HD’ is eigenlijk de naam van een televisiescherm. Hoe kwam dat terecht op een muziekalbum?
Wel de volledige betekenis is full hate. Als je de titeltrack beluistert, hoor je dat in het refrein. Het nummer is op een sarcastische manier geschreven. We hadden een lange conversatie met elkaar en er waren zoveel negatieve gevoelens met covid en al die beperkingen. 2019 was een erg belangrijk jaar want we tourden veel en speelden op Wacken en in Japan. Crisix gaat om positieve gevoelens en ineens waren er negatieve. Dus moesten we eraan werken en er iets goeds uitkrijgen. Zo kwamen we aan dat full hate ding. Haat is een normaal ding in het leven en we moesten het omzetten naar een positief gevoel.

Sommige titels klinken best wel grappig zoals ‘Macarena Mosh’ of ‘John Was Born For Metal’.
De hele band schrijft aan de muziek maar de teksten komen vooral van zanger Julian en ik. Ook een van de andere gitaristen schreef teksten. We werkten er samen aan en op het einde was alles klaar. Met ‘Macarena Mosh’ wilden we een vervolg breien aan ‘World Needs Mosh’. Daar vertelden we dat mosh een contactsport is en we als broers met elkaar wilden verbonden worden. De titel Macarena komt van onze Spaanse afkomst en is samen met moshen een soort van dans. We maakten er een leuke video bij waar een thrashzombie mensen infecteert om te moshen. ‘John Was Born For Metal’ gaat over de Beattles. Ik ben namelijk een enorme fan van die band. Wat moest iemand terug naar de tijd van de Beattles reizen en de mensen in 1965 een distortion gitaar geven? Dus die reist terug naar daar en geeft John Lennon een Boss HM 2 pedaal. John was nogal ruig en hield van rock terwijl Paul McCartney eerder de pop richting was. Met zijn pedaal maakten de Beattles in 1965 het eerste death metal album. De man reist dan terug naar de huidige tijd en elke artiest hier speelt metal. Lady Gaga heeft zich gespecialiseerd in brutale death metal. Een soort butterfly effect. Het zijn leuke en stomme ideeën dat we hebben maar op het einde worden dat echte nummers.

Wat betekent ‘Boc De Biterna’ want dat is ook de titel van een nummer?
Boc De Biterna is in het Catalaans het coven van de geit. De rest van de band komt uit Catalonië en het is een verhaal dat nooit verteld is in de muziek. Tijdens de inquisitie waren hier heel wat heksen. Hier in de buurt ligt de berg Montserrat en het is een heilige berg voor Catalanen. We besteedden er heel wat tijd met wandelen en kampeerden zelfs in een grot. Op de top van de berg is een kerk en er zweeft heel wat magie rond. De nazi’s zochten hier zelfs naar de heilige graal. Die grot waar we sliepen was de grot van de geit en zo ontstond heel dat verhaal.

Ook het nummer ‘W.N.M. United’ is fantastisch en bevat bijdragen van heel wat thrash iconen zoals John Kevill (Warbringer), Poney (Violator), Nick (Suicidal Angels), Philly (Gama Bomb), Diva Satánica (Nervosa), G. Izquierdo (Angelus Apatrida), JB (Bonded By Blood), Lenny (Dust Bolt), Rick (Fueled By Fire) en Kevin (Insanity Alert).
We wilden die allemaal samen brengen want het is onze generatie. Hoewel wij de jongsten zijn van die new wave van thrash metal. We wilden dat allemaal verbinden want we tourden al met heel wat van die jongens. Iedereen wilde meewerken en het verliep heel tof. Ook Chuck Billy van Testament is erin te zien als peetvader van de metal. Het houdt de vlag brandend.

Toch is het geen sinecure om tegenwoordig als band lang op tour te gaan. Er is een massieve inflatie en de prijs van brandstof gaat zo snel omhoog. Ervaar je dat als band ook?
O ja, natuurlijk. We tourden vorige maand en de prijzen gingen zo snel naar omhoog. Toen we het derde deel van onze tour speelden met Insanity Alert in maart, tankten we in Spanje. We verdienen hier niet zoveel als in de rest van Europa en de prijs aan de pomp viel nog mee. maar toen we in Frankrijk en Duitsland reisden was tanken echt wel een forse hap uit ons budget. We waren op de baan en het moest lukken. Het is echt een probleem en niet voor ons alleen. Iedereen moet met de auto naar het werk. Een van mijn beste vrienden is vrachtwagenbestuurder en hij voelt het echt wel op het einde van de maand.

Wat betekent thrash metal voor jou?
Muziek is mijn leven en thrash is het grootste deel van de muziek in mijn leven. Dus ja, ik hou en leef het leven van een tourmuzikant. Ook de rest van de band. We werken heel hard zoals in de jaren zestig en zeventig het geval was. Van het internet zelf weten we niet zoveel af. Je moet het maar doen: elke dag spelen en dat een maand lang. Maar daar doen we het voor. Een plaat uitbrengen en direct terug op tour zoals in de jaren zeventig. Nooit stoppen met spelen. Dat is ons leven. Thrash is alles waar ik van hou, de combinatie tussen heavy metal en punk. Het is cool want iedereen in het thrash wereldje is zo vriendelijk en tof. Het is al mijn favoriete genre sinds ik vijftien was en wilde lijken op Mille Petrozza van Kreator. Mijn haar laten groeien en bandshirts dragen.

Enkele weken geleden speelden jullie in Nederlands met onder andere Insanity Alert. Hoe was het daar?
We deden meerdere shows in Nederland, Eindhoven, Geleen enzovoort. Het was een toffe tour want ik hou van Nederland. Het zou de plaats zijn waar ik nog zou willen leven. Het is er zo mooi maar koud. Iedereen is er vriendelijk en gelukkig en het was voor de meeste mensen hun eerste show in twee jaar tijd. De tickets verkochten goed en we voelden ons er heel erg welkom. Er waren nog heel wat old school thrashfans zoals van Exodus uit de jaren tachtig. Die vertelden ons dat het al zolang geleden was dat ze nog zo een goede tijd hadden gehad. Als je hoort dat ze ons vergelijken met het origineel, dan wandel je met een grote glimlach naar buiten. Deze zomer staan we terug in Nederland. We hadden er heel wat gekke fans tijdens de tour en we willen er zoveel als we kunnen terug staan.

Crisix is al bezig sinds 2011 en dat in nog steeds dezelfde bezetting. Enkel met de bassist was er telkens een probleem want jij bent al de derde. Zijn bassisten zo moeilijke mensen?
Haha, neen hoor. We zijn de gemakkelijkste mensen die er zijn en Crisix zelf ook. Ik was een sessiemuzikant en producer en dat jarenlang. Ik speelde met honderden bands. Ik weet dat de rest van Crisix samen is opgegroeid maar het zijn gemakkelijke mensen. Juist dat het niveau nogal hoog ligt. Iedereen begrijpt elkaar en we zijn een familie. Crisix is het centrum van mijn leven en het kan niets anders zijn. Ze doen hun ding echt goed maar dan had je het probleem met de vorige bassisten. Op een gegeven ogenblik moet je in je leven de keuze maken wat je wil doen. Ik heb beiden nog gesproken en er al iets met gedronken. Maar in een band als Crisix moet je leven rond de muziek draaien. Ik ben er heel gelukkig. Het is een heel gemakkelijke band, eigenlijk zijn de leden wat te gemakkelijk.

Jullie staan wel heel dicht bij het publiek want live aarzelen jullie niet om in de nek van een fan te kruipen en zo de moshpit in te gaan.
We houden daarvan en we willen de lijn tussen het publiek en de band breken. Dat inspireert vooral in een nummer ‘World Needs Mosh’. We willen niet alleen enkel voor jullie spelen. Het is een thrash partij en dat doen we samen. Het is niet alsof we goddelijke mensen zijn die op een podium staan. We willen spelen en feesten en dat met de mensen samen. Eén groot feest samen, dat is onze filosofie.

Bedankt voor je tijd. Als je nog een laatste boodschap wil verspreiden, ga je gang.
Ons album komt vrijdag 15/04/2022 uit. Luister er zeker naar want het klinkt echt leuk. Daarna touren we veel rond in Frankrijk met de Hellfest warmup en komende zomer volgen heel wat festivals in Europa. Ik hoop echt dat er een leuke tijd aankomt want daar moeten we van profiteren.