Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mental Care Foundation – III
Reaper Entertainment 
Release datum: 6 mei 2022
“Niets nieuws onder de zon, maar het voornaamste is dat men er plezier aan beleeft”
7.4/10
Vera Matthijssens I 10 mei 2022

Mental Care Foundation trekt onze aandacht vanwege de aanwezigheid van twee Sonata Arctica leden. Toetsenist Henrik Klingenberg is hier de ‘ruwe bolster blanke pit’ zanger met als pseudoniem Lance Lawrence Thruster en bassist Pasi Kauppinen is de tweede SA- man hier aanwezig. Dit is een fun project, laat dat duidelijk wezen.

Ontstaan in de kroeg in 2003 bracht men aanvankelijk ‘Alcohol Anthems’ (2005) en ‘Hair Of The Dog’ (2006) uit waarin alcoholische versnaperingen rijkelijk vloeiden. Later kwam de single ‘Six Pack Attack’ (2012). Verwacht geen ommezwaai op ‘III’ want de tien compacte songs zijn simpel en strak. De band speelde in het begin covers van Pantera en Slayer en hield zich aan thrash metal wanneer men eigen songs ging schrijven. Het blijft een typische thrash-‘n-roll band die de sfeer in kroegen kan opmonteren, maar muzikaal zeker niet met een eigen sound komt. Henrik heeft geen wereldstem, maar is wel geschikt om de doorrookte feestliederen ophitsend in te kleuren. Gitarist Antti Hokkala speelt strak en ornamenteert volop met solo’s, de ritmesectie mist geen beat.

De openingstrack en single ‘Zombie’ laat er geen twijfel over bestaan, getuige de hilarische videoclip. Het opsommende ‘Watch The Water Rise’ doet aan Bay Area thrash en Metallica denken en de opbouw van zuiplied ‘Shot & Beer’ doet denken aan ‘Oh Well’ van Fleetwood Mac. Het rock-‘n-roll gehalte en de hese zang brengt ons in een Motörhead sfeertje. Alle songs zijn uptempo, behalve het sensitieve ‘Until The End’ waar men de gevoelige snaar raakt. Niets nieuws onder de zon, maar het voornaamste is dat men er plezier aan beleeft. We wensen de mannen dan ook veel feestgedruis toe als ze met Mental Care Foundation de hort op zouden gaan.