Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Alunah – Strange Machine
Heavy Psych Sounds Records
Release datum: 15 april 2022
“We hadden meer verwacht van dit occulte doom gezelschap uit Birmingham”
7/10
Vera Matthijssens I 13 mei 2022

We herinneren ons Alunah als behoorlijk puike Engelse doom metal band, aangevoerd door het echtpaar Sophie (zang) en David Day (gitaar). Ze brachten in die bezetting vier volledige albums uit, waarvan ‘Awakening The Forest’ en ‘Solennial’ al zeker een toonbeeld van traditionele doom metal met occult randje waren. Doom metal met een zangeres is niet gebruikelijk (behalve het schitterende Avatarium dan), maar deze Engelsen waren van het goede hout gesneden. Stoner invloeden maakten het geheel ook op tijd en stond wat pittiger.

Maar in 2017 verliet zangeres Sophie Day de band. Al vlug was er de EP ‘Amber & Gold’ met een nieuwe zangeres om te bewijzen dat de schade beperkt was. Toen stapte ook David Day op. ‘Violet Hour’ volgde zonder noemenswaardige potten te breken. Maar nu, weer een album verder, blijkt op ‘Strange Machine’ ook de andere gitarist, Dean Ashton, verdwenen. Kortom, buiten drummer Jake Mason is dit sluipenderwijs een andere band geworden. Als dat maar goed gaat…

Het titelnummer biedt ons vertrouwde doom riffs, maar rockt ook lekker. Nieuwe gitarist Matt Noble vult alles mooi in met zijn vintage klinkend spel. Ook ‘Over The Hills’ blijft de occulte sfeer handhaven, zodat het erfgoed van stadsgenoten Black Sabbath voelbaar blijft op dit zesde album. In de volgende songs raken we echter het spoor bijster door uitstapjes in psychedelische richting die we al beter gehoord hebben. Bovendien acht nieuwe zangeres Siân Greenaway het nodig om ook vocaal te experimenteren en haar vreemde uitspattingen in het verder popachtige ‘‘Psychedelic Expressway’ zijn niet aan ons besteed. We hadden meer verwacht van dit occulte doom gezelschap uit Birmingham.