Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
After Forever – After Forever
Nuclear Blast Records
Release datum: 27 mei 2022
“ook vijftien jaar na dato is het nog steeds overduidelijk dat After Forever hun tijd ver vooruit was en dat deze zwanezang toch wel het beste werkstuk van de band was”
9/10
Sjak Roks I 13 mei 2022

Op 20 april 2007 verscheen het vijfde, gelijknamige studio-album van After Forever en dat bleek later tevens de laatste plaat van dit talentvolle Nederlandse gezelschap te zijn. Ter ere van het vijftienjarige jubileum wordt ‘After Forever’ nu door Nuclear Blast opnieuw in omloop gebracht, ditmaal met als extra de beide bonusnummers die op de Japanse versie te vinden waren. Al diegenen die dit stukje muziekgeschiedenis in die tijd gemist hebben, moeten zeker deze heruitgave aanschaffen, want ook vijftien jaar na dato is het nog steeds overduidelijk dat After Forever hun tijd ver vooruit was en dat deze zwanezang toch wel het beste werkstuk van de band was. Menigeen zullen de voorkeur geven aan ‘Prison Of Desire’ (uit 2000) of ‘Decipher’ (uit 2001), maar nergens komen mijns inziens de karakteristieke elementen uit de muziek van After Forever zo goed samen als op dit album. De bombastische toetspartijen zijn heerlijk in balans met de stevige gitaarstukken, terwijl de plaat met name uitblinkt door zijn vocale variatie: operazang, popzang, koorzang, grunts, alles is aanwezig en wel dusdanig gedoseerd dat het allemaal perfect bij elkaar past. Niet alleen de instrumentale en vocale invulling is van een uitermate hoge kwaliteit, een en ander zit ook nog eens verpakt in uitstekende nummers die heel veel indruk weten te maken.

Met name ‘Energize Me’, ‘Discord’, ‘Who Am I’ (met een gastbijdrage van Doro Pesch) en ‘Equally Destructive’ steken voor mij net iets boven de rest uit, maar het absolute hoogtepunt is toch wel het ruim elf minuten durende ‘Dreamflight’, waarin alle verschillende After Forever-elementen in één nummer samenkomen. Het nummer opent sprookjesachtig en ontpopt zich tot een ware muzikale achtbaan die je bij de strot grijpt om je niet meer los te laten, prachtig! Iedereen was het er destijds over eens dat ‘After Forever’ voor de grote doorbraak zou moeten gaan zorgen, maar helaas mocht dat door omstandigheden niet zo zijn. Dat neemt niet weg dat deze plaat een waar meesterwerk is, die mede door de toegenomen populariteit van zangeres Floor Jansen dit keer wellicht wat meer aandacht zal krijgen. Al degenen die Floor hebben leren kennen van haar bijdrage aan “beste zangers” zullen echter de schrik van hun leven krijgen, want deze plaat is erg heavy en niet zo gemakkelijk te doorgronden. Het duurt wel een paar luisterbeurten alvorens de puzzelstukjes op hun plek vallen en de ware schoonheid van het materiaal naar voren komt. ‘After Forever’ is voor mij het meest afwisselende en spannendste album van dit zestal en het blijft dan ook eeuwig zonde dat het grote succes achterwege is gebleven, want de kwaliteit van dit song materiaal verdiende absoluut meer. Een mijlpaal in de Nederlandse metal-geschiedenis wat mij betreft!