Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Acherontas – Psychic Death – The Shattering Of Perceptions
Agonia Records
Release datum: 26 juni 2020
“Fans van de band zullen er nooit genoeg van kunnen krijgen, terwijl anderen het perfect kunnen doen met de reeds bestaande discografie van Acherontas, wat van ‘Psychic Death – The Shattering Of Perceptions’ niet meteen een essentieel album maakt, maar weer wel een leuk hebbeding in je collectie.”
8.1/10
Koen Smits I 21 april 2020

Er lijkt geen jaar voorbij te gaan zonder een nieuwe release van Acherontas. ‘Psychic Death – The Shattering Of Perceptions’ is alweer hun achtste album sinds 2007 en tussendoor wordt er ook met de regelmaat van de klok een split of live-album tegenaan gesmeten. In 2017 mocht ik ‘Amarta अमर्त’ (Formulas of Reptilian Unification Part II) reviewen en in 2018 ‘Faustian Ethos’. Hoog tijd dus om Koen nog maar eens te plezieren met een nieuw album van de Griekse occulte bende rond hoofdman V.Priest moet men gedacht hebben. Dus voor de derde keer in drie jaar: Acherontas een nieuw album? Check! Zat ik daar op te wachten? Niet echt nee, want ik had ze nog niet verwacht met een nieuwe opname zo kort na ‘Faustian Ethos’, gezien dat het slot van een trilogie was en men vorig jaar nog twee live-album uitbracht, maar ik ben wel fan van de band sinds 2011 toen ze ‘Vamachara’ uitbrachten, dus een nieuw album van dit esoterisch gezelschap kan er altijd in.

Opener ‘Paradigms Of Nyx’ is niet niks! De furieuze start met de typerende, messcherpe riffs doen de Helleense spirit meteen opflakkeren en die zal niet meer doven vooraleer de laatste noot van de plaat is uitgestorven. Een ouderwets klinkende gitaarsolo, waar men ook een patent op heeft, leidt naar een ander herkenningspunt, met name de gesproken, verhalende vocalen van V.Priest. Die zijn altijd al aanwezig geweest en zullen een behoorlijk grote rol gaan spelen in het verdere relaas. Zo is het titelnummer een soort epische ballad met een akoestische intro en Griekse teksten. Dat doet men nog eens dunnetjes over in ‘Magick Of Mirrors’, al groeit deze laatste nog wel uit tot een bombastisch orgelpunt. Sinds gitarist Indra (Naer Mataron) zich in 2015 met de zaken kwam bemoeien, is het gitaarwerk gevarieerder en opvallender geworden. Samen met de typerende zangstijl dé blikvangers op dit album, terwijl de bas lekker door rommelt in het verder opbeurend klinkende geheel en de drums een meer onderdanige rol vertolken.

V.Priest is geroerd door Oude Sumerische mysteries, astraal vampirisme, vindt inspiratie in de Kabbalah, het Hermetisme en wie weet welke Oosterse filosofieën, dewelke hij op z’n eigen manier projecteert naar z’n composities en teksten. Dat geeft zijn veelzijdige muziek zeker iets extra, maar als leek in de rituelen van draconische magie mis ik waarschijnlijk heel wat boodschappen. Het is esoterisch, luciferiaans, occult, spiritueel…welke woorden heb je daar nog allemaal voor? Ach, het klinkt als black metal, dus het is black metal! Met een heerlijk sfeertje en een hoog verhalend gehalte.

De bezieling van deze gasten is indrukwekkend. Acht albums op dertien jaar, een split of negen en wat EP’s en live-albums erbovenop is wel héél productief. Fans van de band zullen er nooit genoeg van krijgen, terwijl anderen het perfect kunnen doen met de reeds bestaande discografie van Acherontas, wat van ‘Psychic Death – The Shattering Of Perceptions’ niet meteen een essentieel album maakt, maar weer wel een leuk hebbeding in je collectie. Al zeker als je de Griekse black metal scene een warm hart toedraagt en wel houdt van een potje occulte mystiek.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.