Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wolf Hoffmann: “Dit album is ons antwoord op de hele coronahysterie. Het kan ons niet doen uitdoven, we zijn rock ’n roll warriors en we zijn “too mean to die”! Dus, f*ck corona!”

Accept behoeft natuurlijk geen introductie meer na ruim veertig jaar, vijftien albums en talloze anthems die nu onderdeel uitmaken van de metal geschiedenis. Na deze rijke geschiedenis is het vuur van de band nog altijd niet uitgeblust, want er komt een zestiende album aan! ‘Too Mean To Die’ gaat die schijf heten en die komt begin 2021 uit, 15 januari om precies te zijn. Ondergetekende had de eer om alvast zes nummers te mogen luisteren en daarna een kort onderhoud te hebben met de legendarische gitarist Wolf Hoffmann, de enige overblijver uit de oude tijden. Over de nieuwe nummers kan ik eigenlijk dit als samenvatting geven: Het beste van de recente Accept geschiedenis en de legendarische jaren ’80 van de band versmolten, vervolgens gegoten in zes anthems die de ultieme opwarmer vormen voor het nieuwe album! Wolf spreekt over de afgelopen maanden, de nieuwe muziek en wat we nog van Accept mogen verwachten.
Jori van de Worp Ι 23 september 2020

Ook voor ons zijn het rare tijden! We kunnen niet meer optreden en de wereld lijkt compleet stil te staan. Onze zomertour en festivals zijn geannuleerd, de headline tour voor het komende album is weer een jaar uitgesteld. En ja, toen de opnames klaar waren gebeurde het ergste toen de zoon van onze zanger Mark kwam te overlijden. Hoeveel erger kan het worden, twee van je kinderen! Er is echt niks wat we kunnen doen behalve er zijn en steun bieden, vreselijk. Hij zal zich erdoor slaan en we zullen doorgaan, maar dit blijft natuurlijk altijd bij je.

Gevraagd naar de nieuwe muziek gaat het gesprek eerst richting het nummer ’Zombie Apocalypse’. Ik vraag Wolf of hij teveel naar ‘The Walking Dead’ heeft gekeken, lachend ontkent hij de link.

‘Zombie Apocalypse’ gaat niet over “Walking Dead” zoals je misschien op het eerste gezicht zou denken! Eigenlijk is het geïnspireerd op hoe mensen tegenwoordig op straat lopen met hun telefoons, totaal aan hun scherm vastgelijmd terwijl ze nergens anders meer aandacht voor hebben. “Ze lijken net zombies” vond Mark, hij trok de parallel tussen zombies en mensen die op deze manier op straat lopen en in het leven staan, compleet verslaafd aan technologie. Mark is trouwens ook de analoge man in de band en dat hoor je in deze tekst. Hij schreef de tekst eerst en ik heb vervolgens de riffs eromheen geschreven. Een tof nummer vind ik, dit wordt de opener van het nieuwe album. Snel en niet subtiel, een goede opener.

Als ik ‘Too Mean To Die’ beschrijf als een ultiem Accept nummer met de energie van een hit als ‘Stampede’ maar tegelijkertijd met de touch van Accept uit de 80’s door de bad-ass tekst, lijkt Wolf vereerd met de vergelijkingen.

Ik ben zo blij dat je het zegt! Ik heb intussen zoveel aan het materiaal gewerkt en het zo vaak gehoord dat ik er bijna niet meer objectief naar kan luisteren. We gooien het materiaal eruit zoals het ons best lijkt en laten jullie oordelen. Wat je beschrijft is exact hoe we het nummer bedoeld hadden, dus ik ben blij dat het zo over komt! Hopelijk pikken de fans het net zo goed op als jullie journalisten die er tot zover erg positief over zijn.

‘The Undertaker’ is zonder meer een van de meest atypische Accept nummers die de band in zijn lange geschiedenis gemaakt heeft. Verhalend, smerig en sinister, wat zou erachter zitten?

Aah ja, ‘The Undertaker’. Net als ‘Zombie Apocalypse’ heeft Mark hier eerst de tekst voor geschreven. Ik weet ook niet wat er in zijn hoofd omging toen hij deze tekst schreef, eigenlijk bijna als een soort gedicht over iemand die graven delft voor de kost. Toen ik de tekst zag had ik iets van “oh dat is wel cool”. Vervolgens ging ik aan de slag met muziek eromheen die aan de ene kan wel typisch Accept was maar tegelijkertijd griezelig. Het een leidde tot het ander en ja, dit is wat het geworden is. Een nummer wat je onthoudt, en dat is ook de reden dat we het hebben gekozen als eerste single en videoclip. Dit zal als eerst uitgebracht worden van alle nieuwe muziek, op 3 oktober.

Drie nummers zijn over, ‘Overnight Sensation’, semiballad ‘The Best Is Yet To Come’ en de laatste ‘How Do We Sleep’. Als ik Wolf vraag een keuze te maken om van een van deze drie iets meer te vertellen kiest hij zonder aarzeling voor ‘The Best Is Yet To Come’.

Het is niet echt een ballad-ballad als je snapt wat ik bedoel, ook vanwege zijn positieve uitgangspunt. Misschien meer een mid-tempo nummer dan echt een ballad. Ik pik deze omdat dit echt mijn levensmotto verwoordt. Dit stuk reflecteert echt wie ik ben, ik geloof echt dat het beste nog moet komen. Ik ben een optimist, en natuurlijk heeft het leven zijn ups en downs, maar het beste moet echt nog komen. We hebben ons beste muziekstuk nog niet geschreven, hebben ons beste optreden nog niet gegeven en wie weet wat er nog allemaal voor ons in het vooruitzicht ligt. Er zijn mensen die altijd denken dat alles minder wordt of dat vroeger alles beter was. Lijkt me een vreselijke staat om in te zitten. Alle overpeinzingen van hoe je dingen anders had kunnen doen of anders gedaan zou moeten hebben, ze zijn allemaal betekenisloos. Ik leef in het hier en nu, ik kijk vooruit en niet achteruit. Bovendien, was alles wel beter vroeger? Makkelijk om te denken natuurlijk dat alles beter was voor het internet en zo. Het was niet persé makkelijker of beter toen, het was gewoon anders. Sommige dingen waren vast beter maar er was ook zeker een hoop minder. En wat is het nut van zo;n overpeinzing? Je kan de klok niet tegenhouden. Ik ben een optimist en een persoon van het heden en dit nummer draagt dat uit. Het is dan ook een stuk wat echt dichtbij mijzelf ligt en Mark heeft het ook schitterend ingezongen.

We hebben ‘Too Mean To Die’ gekozen om het album naar te vernoemen. Het is ons antwoord op de hele coronahysterie. Het kan ons niet doen uitdoven, we zijn rock ’n roll warriors en we zijn “too mean to die”! Dus, f*ck corona! We wachten de storm gewoon uit tot we ons ding weer kunnen doen. We gaan niet mee met de streams vanuit huis, concerten met vaste zitplaatsen of drive-in shows. Het voelt gewoon niet goed, metal hoort gespeeld te worden recht voor een volgepakt publiek wat meebrult met de muziek. Dat moet het zijn en anders niet. Misschien werkt het voor sommigen, bands of fans, maar dat is aan hun. Voor ons gaat dit niet werken, niet voor onze soort muziek.

We hebben nu wat shows gepland staan in zomer 2021, dat is alles wat gepland stond voor deze zomer en achteruit is gezet. Er zijn vooral heel wat festivalshows die op die manier gewoon naar het volgende jaar zijn geplaatst. Of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren komend jaar? Wie zal het weten? Maar als de tijd er weer rijp voor is zullen wij er zeker snel bij zijn, ook in Nederland en België. tot het zover is, hoop ik dat iedereen kan genieten van het nieuwe album ‘Too Mean To Die’. Bekijk zeker de videoclip voor ‘The Undertaker’ die over een paar weken uitkomt en houd de berichten in de gaten want, we’ll be back!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Accept.