Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
2nd Sight – Samsara
Kernkraftritter Records
Release datum: 14 februari 2020
“De heren vergelijken hun songwriting met bands als Iron Maiden en Fates Warning. Dat is voor een promopraatje leuk maar in werkelijkheid wordt het niveau van beide metal instituten nergens gehaald.”
6/10
Erik Boter – 22 april 2020

Hardrockbands met drie gitaristen zie je niet zo veel. Het beroemdste voorbeeld in natuurlijk Iron Maiden, al werd is die band nooit gestart als band met drie snarenplukkers. Leatherwolf uit Amerika deed ook het leuk met drie gitaristen, en al langer geleden deed Blue Öyster Cult het ook met drie snarengeselaars. De Duitse power metalband 2nd Sight doet er nog een schepje bovenop, want naast de drie leadgitaristen die als vast lid van de groep fungeren, werd er ook nog een viertal extra gitaristen uitgenodigd om de songs van solo’s te voorzien.

Het is dan ook niet verrassend dat er veel ‘gitaarliedjes’ op dit album staan. De ene solo volgt de andere op. Dat hoeft op zich helemaal niet vervelend te zijn, zeker niet als je van gitaarmuziek houdt. In het geval van 2nd Sight echter gebeurt het nog wel eens dat de gitaristen in de nummers over elkaar heen struikelen. De heren vergelijken hun songwriting met bands als Iron Maiden en Fates Warning. Dat is voor een promopraatje leuk maar in werkelijkheid wordt het niveau van beide metal instituten nergens gehaald. De liedjes pakken niet echt, op een uitzondering hier en daar na; de iets rustiger nummers ‘Elegy’ en ‘Healing Hands’ bijvoorbeeld waarvan de laatste wat orkestratie heeft meegekregen en bovendien een prachtige gitaarsolo kent. De zwakke schakel van 2nd Sight is zanger Rüdiger Beissert. Die moet nog maar eens een zanglesje meepikken, en zijn uitspraak van de edele Engelse taal kan ook echt beter. De productie dan. Die klinkt wat licht in de oren. Wat meer aandacht voor de lage tonen had het geluid goed gedaan. De drums klinken op zich aardig de toms zijn goed te horen maar de bekkens nauwelijks. Eén gitarist inruilen voor een toetsenist zou de band goed doen. Een toetsendekentje past beter bij de composities dan nog een gitaarlaag erbij. Om toch positief te eindigen zal ik wat aardigs zeggen over het artwork van deze CD, dat ziet er namelijk prima verzorgd uit.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.