Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
10 Years – Violent Allies
Mascot Records
Release datum: 11 september 2020
“Violent Allies’ is ondanks het radiohit gehalte toch een uitstekend album te noemen waar ze hopelijk ook in Europa mee doorbreken.”
8/10
Koen de Waele I 20 augustus 2020

De Amerikaanse alternatieve rock sensatie 10 Years brengt met ‘Violent Allies’ alweer hun negende album uit. De vooruitgeschoven video ‘The Shift’ bereikte ondertussen al rond het miljoen streams. Misschien dat het lockdown effect daar voor iets tussen zit? Maar het moet gezegd worden, het nummer bevat alle elementen om tot een echte hit uit te groeien. Het deed me zelfs wat denken aan die moderne stijl die In Flames is ingeslagen. Het bevat rock, metal, elektronica en davert vooruit.

En dat is vooral de verdienste van zanger Jesse Hasek. Wat een indrukwekkend goede stem heeft die man toch. Het is eigenlijk met een licht schaamtegevoel op de wangen dat ik moet toegeven dat ik nog nooit van de band gehoord had. Blijkbaar komt het succes voornamelijk uit hun thuisland de USA en hun Canadese noorderburen. Bij het tweede nummer ‘The Unknown’ dat start als een semi ballad annex popsong, vreesde ik al dat sprookje over was. Maar nee hoor, halverwege wordt overgeschakeld naar een steviger rock tempo en moest ik toegeven dat dit toch alweer een uitstekend nummer is. 10 Years maakt rock met een hoog aaibaarheidsgehalte. Denk aan een band als Seether. Nog zo eentje dat in de USA-hitlijsten domineert en hele zalen uitverkoopt, maar dat hier nooit echt is doorgebroken. Van 10 Years is dat wel een beetje jammer want op ‘Violent Allies’ is ondanks het radiohit gehalte toch een uitstekend album te noemen waar ze hopelijk ook in Europa mee doorbreken.