Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
(0) – SkamHan
Napalm Records
Release datum: 24 april 2020
“De band lijkt er niet op uit te zijn te willen imponeren met technisch spel of onnavolgbare composities, maar juist eerder het simplistische opzoekt om zo het sfeertje beter over te brengen.”
7/10
Job van Dongen I 17 april 2020

(0) is een Deens collectief dat met ‘SkamHan’ eind april hun tweede langspeler de wereld in slingert. De band is getekend op Napalm Records, een label dat doorgaans redelijke kwaliteit levert. Met (0) is dat niet anders – experimentele, progressieve black, vooral gespitst op sfeer maar met aardig veel intensiteit. Nergens echt volledig post-black, maar door dat genre ergens wel geïnspireerd.

Of het nu lomp en snel is zoals op ‘Skarn tyder’, meer traditioneel black zoals op ‘Rod Glorie’ of juist trager en bijna droney zoals op ‘Sjaelstjaeler’ maakt de band niet veel uit. Er is een onmiskenbaar stijltje gevonden dat goed bij het vrij kille en ijzige karakter van de zang past. De band lijkt er niet op uit te zijn te willen imponeren met technisch spel of onnavolgbare composities, maar juist eerder het simplistische opzoekt om zo het sfeertje beter over te brengen. Eerdergenoemde ‘Sjaelstjaeler’ is daar het goede voorbeeld van – het nummer dronet maar wat door in dezelfde riff, en de trage, meeslepende drumpartijen zorgen voor een bijna doomy karakter. En oef, de droney atmosferische afsluiter ‘All renses’! Over melancholische naargeestigheid gesproken. Prachtig minimalistisch, maar juist daardoor oh zo intens.

Productietechnisch werkt het allemaal prima, maar mist het soms net dat extra likje verf. De gitaren liggen hoog in de mix en drukken zo nu en dan de drums en zang weg en dat is zonde. Als op de volgende langspeler wat meer aandacht gestoken wordt in de sound van de plaat, evenals de mastering, zou dat de band geen windeieren leggen. Desalniettemin mag de gemiddelde black metal fanaat niet klagen met ‘SkamHan’.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.