Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Aether Realm – Redneck Vikings From Hell
Napalm Records
Release datum: 01 mei 2020
“Fans van Equilibrium en open geesten die nog Wintersun albums in huis hebben moeten dit maar eens onderzoeken.”
8/10
Vera Matthijssens I 17 april 2020

Aether Realm (soms ook Æther Realm genaamd) is een nieuwe naam voor ons Europeanen, maar toch is dit uit North Carolina (VS) afkomstige viertal al sinds 2010 bezig. Geïnspireerd door voornamelijk Finse bands – zoals Ensiferum en Wintersun – besloten zij de missie aan te gaan om de medeburgers warm te maken voor stevige folk metal met een winters tintje.

Nu ze voor het derde album ‘Redneck Vikings From Hell’ getekend zijn door Napalm Records kunnen zij hopelijk hun zegetocht uitbreiden naar Europa. Dat doen ze met een heel eigen en van diversiteit getuigende verzameling songs. Zanger/bassist Vincent “Jake” Jones liet ons zelf weten dat hij niet zeker wist welke doelgroep hij met dit album zou aanspreken – vanwege die diversiteit – maar dat hij zijn ziel en zaligheid in elke song gestoken heeft. Folk en pagan metalfans met een brede smaak zullen een heuse kluif aan ‘Redneck Vikings From Hell’ hebben, want het titelnummer doet ons nog het meest aan ‘The Devil Went Down To Georgia’ van The Charlie Daniels Band denken, terwijl de videoclip van ‘Goodbye’ de harten van Bon Jovi fans zal verwarmen. Catchy, aangenaam vertier.

Vervolgens schuwt de band niet om in ‘Lean Into The Wind’ en ‘Hunger’ meedogenloze grunts te hanteren, dit alles met een vrij gepolijst instrumentarium. ‘Guardian’ is dan weer een zeemzoete ballade, terwijl epische grootsheid heerst in het zwartgeblakerde ‘One Hollow Word’. De tweede single ‘Slave To The Riff’ lijkt de metalcore fans te willen behagen. Anderzijds dachten we dan weer aan de charmantste momenten van het Australische Voyager in ‘Cycle’. Zeker in de laatste tracks is de invloed van hectische videogames hoorbaar, een segment waar we minder sympathie voor opbrengen. Ook klinkt de gladde productie daar bij momenten te synthetisch, maar dat zal bewust gedaan zijn.

Een heel verscheiden folk album is dit, dat allerhande invloeden laat gelden en daardoor moeilijk onder één noemer te categoriseren is. Fans van Equilibrium en open geesten die nog Wintersun albums in huis hebben moeten dit maar eens onderzoeken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.