Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wolvespirit – Change The World
Cargo Records
Release datum: 21 januari 2022
“Dat de band het daarnaast al ruim tien jaar uithoudt en met ‘Change the world’ een prima afwisselend album weet te maken en dat ook nog in eigen beheer weet uit te brengen wil toch wel iets zeggen over de klasse die Wolvespirit in huis heeft”
7.8/10
Erik Boter I 18 januari 2022

De geschiedenis van het Duits/Amerikaanse Wolvespirit gaat terug naar 2011. De groep werd opgericht door de Duitse broers Richy (gitaar) en Oliver Wolfhart (toetsen) (echte naam van de mannen: Eberlein) en de Amerikaanse zangeres Debbie Craft. ‘Change the World’ is alweer album nummer zes.

De band, op dit nieuwe album aangevuld door bassist Marco Tullius en drummer Martin Monroe, maakt prettig in het gehoor liggende hardrock waarvan de wortels in de jaren zeventig liggen. Vooral het lekker jengelende hammondorgel van broer Oliver (luister maar eens naar ‘Time is running’ bijvoorbeeld) doet denken aan die goede oude tijd.

Het album trapt meteen af met één van de sterkste songs van het album: ‘Don’t you know’ is een goed geschreven liedje met een pakkende gitaarriff, beukt er lekker op los maar blijft tegelijkertijd swingen. Ook het refrein is pakkend en wordt ondersteund door geweldige harmoniezang. Een lekkere binnenkomer.

‘Hell’s bells are ringing’ is iets punkier van opzet. Dat stijltje ligt zangeres Debbie Craft prima. Heel in de verte doet haar stemgeluid me iets denken aan dat van Janis Joplin, al had zij enorm veel soul in haar stem. Debbie heeft echter een paar stembanden die je als luisteraar ook wat kunnen irriteren. Dat wordt duidelijk in de coupletten van de single ‘Change the World’. In de refreinen klinkt alles weer een stuk prettiger, mede door het meezinggehalte van dit liedje.

Je zou kunnen zeggen dat Wolvespirit retrorock maakt met een licht commercieel randje, waarbij sommige meezingrefreinen wel erg “Duits” aandoen. Niet alle nummers zijn even sterk maar het is wel goed te horen dat de liedjes met een reden zijn gemaakt. Daar bedoel ik mee dat wat je hoort op geen enkele manier gemaakt overkomt, maar juist erg gemeend. In dit genre wil het omgekeerde nog wel eens gebeuren.

In thuisland Duitsland kan Wolvespirit inmiddels wel een potje breken. Retrorock is bij onze Oosterburen ook een populair genre. De groep toerde er als support van Uriah Heep en twee van hun vorige albums mochten even in de albumcharts staan. Dat de band het daarnaast al ruim tien jaar uithoudt en met ‘Change the world’ een prima afwisselend album weet te maken en dat ook nog in eigen beheer weet uit te brengen wil toch wel iets zeggen over de klasse die Wolvespirit in huis heeft. ‘Fallen’ illustreert dat misschien nog wel het beste. Muzikaal is het een soort cowboyballad maar tekstueel een volkslied voor vasthoudende geesten. Nooit opgeven als je ergens in gelooft; een goede boodschap.