Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wizardthrone – Hypercube Necrodimensions
Napalm Records
Release datum: 16 juli 2021
“Wanneer we vernemen dat Barber zich omringd heeft met leden van Alestorm, Aether Realm, Nekrogoblikon en Forlorn Citadel, dan verwacht je hupse folk metal of grappen en grollen, maar niets is minder waar. De acht songs op dit debuut horen eerder thuis in het straatje waar ook Bal Sagoth en Dimmu Borgir thuishoren”
8/10
Vera Matthijssens I 5 augustus 2021

Weer een nieuw zijproject van Alestorm piraat Christopher Bowes? Neen, zeker niet! Wizardthrone is een nieuwe internationale band met gitarist/zanger Myk Barber uit het VK aan het roer en zij spelen melodieuze symfonische death/black metal. Grootste inspiratiebron van deze Barber blijkt Bal Sagoth te zijn – kijk maar naar de ellenlange titels en pseudoniemen als M. Archistrategos Barber – en dan worden we nieuwsgierig, want dat is een opmerkelijke keuze.

Wanneer we vernemen dat Barber zich omringd heeft met leden van Alestorm, Aether Realm, Nekrogoblikon en Forlorn Citadel, dan verwacht je hupse folk metal of grappen en grollen, maar niets is minder waar. De acht songs op dit debuut horen eerder thuis in het straatje waar ook Bal Sagoth en Dimmu Borgir thuishoren, maar dan voorzien van vingervlugge neoklassieke gitaarsolo’s en weelderige toetsen met jaren negentig sound. Barber en Jones (Aether Realm) wisselen de zangpartijen af – death vs. black – maar Bowes maakt wel indruk als gewichtige verteller.

Het is drukke, veelgelaagde muziek, maar al bij al toch toegankelijk. Het vierde nummer – wij vermijden halsstarrig de songtitels, jawel – is het enige met een lichter timbre en folk invloeden. Over the top is het allemaal wel en dat wordt uitermate geïllustreerd in het bijna 14 minuten lange sciencefictionavontuur ‘Beyond The Wizardthrone’ waarin gastbijdragen van Aleksi Munter (Swallow The Sun, Insomnium), Evan Berry (Wilderun) en Florian Magnus Maier (Dark Fortress) voor nog wat extra name dropping zorgen. Death/black metal met theatrale insteek en dat lusten we wel.