Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Decrepisy – Emetic Communion
Chaos Records
Release datum: 6 augustus 2021
“Met opener “Dissipating Form” word je namelijk meteen je stoel ingeblazen middels heerlijk trage Death Metal, zo zompig en vet als de kleigronden in de thuisstaat van deze band”
8/10
Erik Boter I 6 augustus 2021

Decrepisy is een relatief nieuwe band uit Portland, Oregon, U.S.A. Aan het (onleesbare) logo van de band te zien opereren Kyle House (grunts), Jonathan Quintana (gitaar), Tim Lower (bas) en Charlie Koryn (drums) in het Death Metal genre.

Dat die laatste aanname correct is wordt duidelijk bij de aftrap van dit debuutalbum van Decrepisy: “Emetic Communion”. Met opener “Dissipating Form” word je namelijk meteen je stoel ingeblazen middels heerlijk trage Death Metal, zo zompig en vet als de kleigronden in de thuisstaat van deze band. Laag gestemde gitaren en een grunt van House die lekker zwaar klinkt en meer van gerochel weg heeft dan van, ehh, zingen. En zo hoort dat.

Door het tempo in het algemeen laag te houden (de band vliegt qua snelheid ook wel eens lekker uit de bocht, hoor) blijven de vier lange nummers en één korte goed te volgen en is nergens sprake van een geluidsbrei. De heavy metal invloeden in het gitaarwerk, zowel qua ritmes als solo’s zijn daar mede debet aan.

Het ruim tien minuten klokkende “Abbatoir of Sorrow” is de toptrack van dit album en daarmee een visitekaartje voor de band. De eerste minuten kabbelt het nummer een beetje voort, maar zeker in de tweede helft gebeurt er genoeg spannends. De productie en mix van alle nummers zijn uitstekend te noemen. Alle instrumenten zijn goed hoorbaar en nergens irritant overheersend aanwezig.

Afsluitende track “Anxiety Womb” is eigenlijk geen nummer maar meer een outro. Hierdoor kunnen we het debuut van Decrepisy beter als een EP bestempelen.

Het aanbod is dit genre blijft ongekend hoog als je naar het aantal releases kijkt. Het blijft daarom als Death Metal band, zeker wanneer je een debuut uitbrengt, onwijs belangrijk dat je vernieuwend uit de hoek kan komen. Ik wil niet zeggen dat Decrepisy wat dat betreft een vaandeldrager is, maar “Emetic Communion” heeft me zeker positief verrast als het om de sound en de composities (allen van de hand van Kyle House) gaat.

Liefhebbers van zompige, volvette Death Metal doen er goed aan Decrepisy een kans te gunnen. De EP komt uit op CD, LP en, jawel, musicassette. Goed gelukt debuut!