Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Subway To Sally – Eisheilige Nacht – Back To Lindenpark (DVD)
Napalm Records
Release datum: 18 juni 2021
“Wegens de omstandigheden is dit een show die toch net iets anders is dan gewoonlijk, zodat de fans – die voornamelijk uit Duitstalig gebied afkomstig zijn – hierbij een onderhoudende momentopname van deze tijden kunnen aanschaffen.”
Vera Matthijssens I 4 augustust 2021

Subway To Sally werd begin jaren negentig opgericht in het kunstminnende Potsdam nabij Berlijn. Hun muziek is een mix van rock, folk, gothic, middeleeuwse invloeden en metal. De band gebruikt tal van authentieke folk instrumenten, zingt in de Duitse taal en hoort thuis in de levendige Duitse folk scène.

Sinds de oprichting bracht Subway To Sally dertien albums en verscheidene live registraties uit. Het werd een traditie om jaarlijks op 30 december samen met de fans te vieren in zaal Lindenpark in Potsdam. Sinds 2009 werd dit uitgebreid naar andere locaties, met de inbreng van vele speciale bijdragen van soortgelijke bands. Het jaarlijkse Eisheilige Nacht feest was in 2020 onmogelijk wegens de pandemie, maar de zevenkoppige formatie organiseerde wel een speciale lockdown live gebeurtenis om in contact te blijven met de fans. Ze keerden terug naar zaal Lindenpark en namen de show op. Deze wordt nu uitgebracht op verschillend formats (CD, DVD, blu-ray, vinyl, digitaal).

De show vangt aan met ‘Messias’ en ’Königin Der Käfer’, twee songs uit hun meest recente album ‘Hey!’. Daarna doet de band een greep uit eigen oeuvre, maar liefst 28 songs komen aan bod, al zijn daar ook songs bij van de bands die te gast waren. Zo treden Birgit en Saskia van Schandmaul aan, wanneer het Schandmaul nummer ‘Dein Anblick’ gespeeld wordt. Wat volgt is de première van ‘Kleid Aus Rosen’. Saltatio Mortis is van de partij tijdens enkele songs, waaronder ‘Sie Tanzt Allein’. Chris Harms van Lord Of The Lost zingt ‘Drag Me To Hell’. De video hiervan toont beelden van Harms, zingende in isolatie, terwijl je de band ernaast ziet optreden op het podium. Ook Feuerschwanz, Patty Gurdy en Major Voice zijn even van de partij. Wegens de omstandigheden is dit een show die toch net iets anders is dan gewoonlijk, zodat de fans – die voornamelijk uit Duitstalig gebied afkomstig zijn – hierbij een onderhoudende momentopname van deze tijden kunnen aanschaffen.