Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Witch Vomit – Abhorrent Rapture
20 Buck Spin
Release datum: 2 juli 2021 
“Ik denk dat ik dat wel kan zeggen zonder dat de band boos op mij wordt, ze vinden die term zelf nogal gedateerd.”
8.25/10
Bart Meijer I 7 juli 2021

Het Amerikaanse Witch Vomit keert terug met een EP, of mini album zoals ze het zelf noemen, onder de naam ‘Abhorrent Rapture’ en ze laten sinds hun vorige langspeler uit 2019 horen dat ze niks aan intensiteit hebben ingeboet en er zelfs nog een schepje bovenop doen. In vier tracks proberen ze tijdelijk te voorzien in de behoefte van hun fans.

In eerste instantie klinkt het alsof we te maken hebben met een brute, old school death metal band. Ik denk dat ik dat wel kan zeggen zonder dat de band boos op mij wordt, ze vinden die term zelf nogal gedateerd. Intense en ultrasnelle double kicks and blast beats, lekkere, snelle riffs met begeleidende sologitaar die zo nu en dan ontaardt in korte maar buitenaardse gitaarloopjes, en een heel diep grommende stem die ik weet niet wat voor verwensingen naar je kop slingert. Alleen hiervan al zou de in death metal geïnteresseerde luisteraar tevreden tot erg blij moeten worden.

Als je het album dan een paar keer beluisterd hebt begint het allemaal meer te bezinken en beginnen subtiele tempowisselingen zich te openbaren. Wisselingen die soms uitmonden in wat tragere, atmosferische stukken waarin nooit het op de loer liggende onheil ontbreekt. En het is in deze stukken dat de variatie die zanger Tempter gebruikt in zijn stem echt naar voren komt. Dat is niet makkelijk te horen bij iemand met een kenmerkende, diepe grunt, maar als je het eenmaal hoort wordt het een oorstrelende ervaring. En ja, dit gaat nog steeds over death metal.

Dus ja, echt old school is dit niet, maar je hoort wel duidelijk die invloed. Er gebeurt een boel en het wordt helder dat Witch Vomit binnen het genre erg origineel is door op heel genuanceerde wijze te variëren met snelheid en te spelen met genres – want er zit ook een kruidenmelange van thrash, doom en black in ‘Abhorrent Rapture’. Niet alleen proberen ze de fans te voorzien in hun behoefte, ze slagen daar ook ruim in.