Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Velvet Insane – Rock ‘n’ Roll Glitter Suit
Wild Kingdom Records
Release datum: 16 juli 2021
“”Virtuoze muzikanten zijn Jonas Eriksson (zang), Jesper Lindgren (gitaar) en Ludvig Andersson Lindgren (basgitaar) zeker niet maar dat is voor dit genre ook geen absolute must.”
7.8/10
Erik Boter I 2 juli 2021

‘Rock ‘n’ Roll Glitter Suit’ is het tweede album van de Zweedse glamrockers Velvet Insane. Glamrock is natuurlijk een genre dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw hoogtijdagen vierde, maar zoals het vaak gaat met goede (en minder goede) dingen: de geschiedenis herhaalt zich omdat, in dit geval, nieuwe generaties oudere (rock-)muziek ontdekken. Het valt me op dat zoiets vaak in Scandinavië zorgt voor nieuwe bandjes en toffe releases.

Zo bestaat ook Velvet Insane uit een stel jonge gasten die uit de oude glamrockbandjes van weleer inspiratie hebben geput. Opener ‘Driving down the Mountain’ bijvoorbeeld had niet misstaan op een album van The Sweet. Na het starten van een (oude Amerikaanse?) auto gaat het los en waan je jezelf als luisteraar ook op weg naar een berg om daar met je vrienden te gaan zwemmen, biertjes te gaan drinken en muziek te gaan luisteren. Het pianoriedeltje in de track doet denken aan hoe KISS in de zeventiger jaren de piano toeliet in hun geluid, in bijvoorbeeld ‘Christine 16’.

Die piano is ook te horen in de single ‘Backstreet Liberace’ (met leden van The Hellacopters) dat met het geluid van ritmisch geklap in de handen van de bandleden nog meer een seventies geluid krijgt. Een lekker meezingbaar refreintje maakt de singletrack helemaal af. Gelukkig weten de Zweedse mannen op ‘Rock ‘n’ Roll Glitter Suit’ wel wat afwisseling te brengen. ‘Jaded Eyes’ heeft bijvoorbeeld een wat rustiger in tempo, maar door het Spartaanse arrangement komt het nummer grotendeels wat saai over.

Dan is ‘Midnight Sunshine Serenade’ iets beter gelukt. Het is een powerballad geworden zoals ze in de vorige eeuw gemaakt werden. Een opening met alleen een akoestische gitaar en zang, gevolgd door een sferisch middenstuk met ondersteunende vrouwenzang en dan.. dan is het nummer ineens afgelopen. Jammer, hier had ik een epische apotheose verwacht. Een gemiste kans. Een herkansing volgt nog met ‘You’re the Revolution’ dat best aardig afsluit en uitnodigt tot meezingen. De rock ‘n’ roller ‘Space Age DJ’ zit daar nog voor, ook een fijne track die vol gepropt zit met blazers en qua tekst verwijst naar een aantal groten van vroegere en (huidige!) glamrock scene.

De bio zegt me dat het album zo in 1973 opgenomen had kunnen zijn. Daar ben ik het wel mee eens, al is de sound over het geheel behoorlijk dunnetjes. Maar ja, zo klonk  het debuut van KISS ook en dat wordt anno 2021 ook nog steeds als een klassieker gezien. Virtuoze muzikanten zijn Jonas Eriksson (zang), Jesper Lindgren (gitaar) en Ludvig Andersson Lindgren (basgitaar) zeker niet maar dat is voor dit genre ook geen absolute must.

Luister je nog steeds graag naar bands als The Sweet, T-Rex en KISS? Dan is dit tweede album van Velvet Insane het luisteren absoluut waard.